Din culise: Artiștii au străbătut valea îmbrăcați ca de scenă, ceața și vântul au făcut ravagii, iar elicopterul a avut probleme la aterizare.
Acordurile „Ciocârliei” interpretate la nai, buciumul tulnicăreselor de pe Muntele Găina și strigătul călușarilor din Slatina au răsunat, pentru prima dată, pe cel mai înalt altar al României, Crucea de pe Caraiman. Duminică, de Ziua Crucii, zeci de artiști invitați de naistul Nicolae Voiculeț au adus un omagiu eroilor români. Muzica s-a auzit impecabil la aproape 2.300 m altitudine, chiar dacă cei mai mulți artiști au trecut cu greu testul muntelui, începând cu vântul puternic, ceața și frigul pătrunzător, până la coborâtul pe teren accidentat în opinci, sandale sau pantofi.
Primele probleme
Naistul Nicolae Voiculeț, Ilie Năstase și alți invitați de seamă au venit cu elicopterul, care, din cauza vântului, a avut dificultăți la aterizare.
Zgomotul clopoțeilor de la opincile călușarilor, dar și costumele lor au făcut deliciul turiștilor. Alături de artiști, peste 1.000 de persoane au venit pe munte pentru concert. Cei zece călușari, între 8 și 22 de ani, sosiți tocmai din județul Olt, au sosit direct costumați de scenă. Așa că au străbătut în ie drumul spre Cruce. Sprijiniți în toiag, pentru că opincile alunecau pe piatră, membrii trupei au îndurat cu greu frigul. Tot pe jos, în costum popular, au venit și tulnicăresele din satul Avram Iancu. În pantofi și sandale, femeile alunecau, iar instrumentele pe care le cărau în brațe se balansau periculos.
„Cât de frig este! Nu ne-a spus nimeni că este așa aici, sus, ne-am fi luat gecile’’, spuse cel mai mic călușar și „bătu pasul pe loc”. „Așa e sus pe munte!”, i-a răspuns o bătrână tulnicăreasa în timp ce se chinuia să zâmbească pentru o poză.
Concert pentru martiri
„Dedicăm evenimentul tuturor românilor de pe mapamond, eroilor care s-au jertfit și păcii. Este un eveniment de suflet. E o misiune, nu e un concert. Ne vor curge lacrimile de bucurie și de dor pentru eroii, familiile noastre, martirii noștri. Cântăm la cea mai înaltă Cruce din lume pentru eroii și martirii României și pentru toți oamenii de pe pământ, astăzi, de Ziua Sfintei Cruci!”, a rostit în deschiderea spectacolului naistul Nicolae Voiculeț. La Cruce se strânseseră deja 1.000 de persoane. Printre ei, Ilie Năstase, reprezentant al turismului românesc, oficialități locale, dar și Prințul Paul și Prințesa Lia. Altețele lor au urmărit concertul de pe platou, deoarece nu au putut să străbată drumul abrupt până la Cruce. Au fost depuse coroane pentru martirii căzuți în războaie. Nu a durat mult și hora s-a încins.
După cinci ore petrecute pe munte, oamenii au plecat spre Bușteni.
Coborîșul a fost și mai greu. Odată cu seara, frigul și vântul s-au întețit și s-a lăsat ceața. Unii artiști au prins locuri în mașinile de teren, alții au coborît pe picioare. La telecabină s-a produs o busculadă. Coada înainta cu greu, iar șoferii de pe ATV-uri te îmbiau cu un drum până în Bușteni „numai pentru 35 de lei”. Unii mai puțin norocoși, precum Călușarii, nu au prins nici una, nici alta. Uitați pe munte, au pornit la pas spre oraș. Anul viitor, maestrul Nicolae Voiculeț a anunțat că va susține un concert la Sfinx.