Au trecut 18 ani fără Gică Petrescu! Prin ce a rămas celebru marele cântăreț român? Se mai regăsesc românii în muzica maestrului?
Artistul rămâne „vocea Bucureștiului”, „regele șansonetei”, un artist atemporal și veșnic prin muzica sa. Dar oare cine a fost Gică Petrescu, omul care ne-a bucurat multe nopți de Revelion și multe sfârșituri de săptămână când poate ne mai lipeam de „un șpriț de vară”.
Gică Petrescu - aspirant la o carieră juridică, a ales muzica. I-a stat alături doamna vieții sale, de profesie medic
Gică Petrescu s-a născut pe 2 aprilie 1915, la București. A văzut lumina zilei nu departe de Gara de Nord și Calea Griviței, în cartierul Buzești (Buzești-Berzei). A urmat liceul tot în orașul natal la actualul Colegiu Gheorghe Șincai, de lângă Parcul Tineretului. Istorisea cum mergea cu servieta de licean alături de colegii săi pe scara tramvaiului. Ei fumau pentru a impresiona fetele de la liceele de fete de pe traseu, dar el nu prins acest viciu. După cum nici de băut nu a băut niciodată, în ciuda cântecelor sale despre vin. A povestit că tatăl lui i-a făcut inițierea la faimoasa Crucea de Piatră mergând la bordelurile de acolo, la fetele cele mai „sigure”. Farmecul personal l-a făcut să fie curtat de cele mai celebre dame din zona cu felinar roșu a vechiului București.
Gică Petrescu provenea din ceea ce numeam „middle-class”-ul bucureștean al începutului de secol XX. Tatăl lui urmase studiile juridice și chiar doctoratul la Sorbona, Paris, dar alesese o carieră funcționărească, fiind un șef destul de important la Serviciul Poștei. Poșta avea atunci unul din cele mai frumoase palate ale Capitalei în stil francez, Palatul Poștelor, unde astăzi este Muzeul Național de Istorie. Evident, Gică Petrescu cocheta deja cu muzica, mai ales, genul de petrecere.
Gică Petrescu își trăise copilăria nu departe de Hala Matache, piață fondată de legendarul Matache Loloescu, un punct nodal pentru cei ce tranzitau Bucureștiul dintr-o parte în alta. Atât în Centru cât și în periferii, erau cârciumi și localuri de bon-ton: Cireșica, Alhambra, Savoy pe Centru, crâșmele Oborului, Cimitirului Șerban Vodă - Bellu-Giurgiului (Mandravela) și Gării de Nord în periferii. Gică Petrescu începuse studiile juridice la începutul anilor 30, ani de criză mondială, când oamenii uneori când aveau un ban, îl dădeau pe băutură, iar lăutarii și „diseurii” făceau carieră: Zavaidoc, Cristian Vasile și alții. De aceea, Gică Petrescu a ales muzica. Cezarina Moldoveanu, medic, cucerită de mignonul dar atrăgătorul brunet cu voce de aur, Gică Petrescu i-a devenit textieră, soție, medic personal, confidentă.
Gică Petrescu, mii de spectacole, sute de mii de discuri. Povestea Trabantului și micului apartament de pe Bulevardul Elisabeta
Gică Petrescu a avut noroc. Războiul și actul de la 23 august 1944 l-au făcut să nu aibă parte de „lupta de clasă”. Dacă ar fi fost avocat sau magistrat, sigur ar fi ajuns cine știe prin ce închisoare sau chiar la Canal. Așa, pentru că și comuniștii ieșiți din ilegalitate și ajunși la putere, petreceau cu lăutari. Alhambra, Cazinoul din Sinaia îl aveau cap de afiș pe Gică Petrescu. A povestit că într-o zi, un client de la Cazino a dat lovitura la ruletă. Gică Petrescu a cântat până dimineață și a luat atunci circa 20 000 lei. Nedormit, a urcat în primul tren de București și a mers de-a dreptul la târg unde și-a luat un Trabant.
Mai târziu, când a jucat în primul și ultimul lui film biografic, apărut sub regia lui Iulian Mihu în 1988, Gică Petrescu apare la volanul unui Oltcit Club. Locuia în apartamentul din Bulevardul Elisabeta, nu departe de Cercul Militar, Cișmigiu, Capșa, Hotel Bulevard sau Primăria Capitalei de azi. În 2 septembrie 1989, Cezarina Moldoveanu a trecut în veșnicie. Gică Petrescu și Cezarina nu au avut copii. Deși Gică Petrescu a avut zeci de ani de scenă, cântând din 1935 până la finalul anilor 80, nu a avut averea omologilor săi din Occident. După 1989, când i-a murit soția, Gică Petrescu rar a mai cântat în public.
În interviurile sale, Gică Petrescu spunea că Ion Vasilescu, Gherase Dendrino, Ionel Fernic, Vasile Vasilache au fost compozitorii pe care el i-a respectat cel mai mult, deși, evident, dacă ar fi fost să realizeze un podium, Ion Vasilescu ar fi ocupat toate cele trei poziții. Gică Petrescu a cântat în Europa dar și peste Ocean, în Canada, apoi a ajuns și în Israel. A apucat anul 2000, iar în ultimii ani de viață, era văzut mergând pe Elisabeta (multă vreme s-a numit Bulevardul 6 Martie, înainte de 1989), ajutat de un baston special. Era singura zonă în care era văzut deplasându-se tot mai „încărcat de ani” și de amintiri, evident.
Epilog...
Pe 18 iunie 2006, Gică Petrescu nu a mai fost văzut la localul unde obișnuia să mai mănânce. O ospătăriță care îi acorda atenție de câte ori venea acolo, a dat alarma fiindcă maestrul nu mai apăruse. Gică Petrescu părăsise lumea la fel de discret cum trăise. Apartamentul se pare că a fost sigilat de ANAF pentru că nu se plătiseră cheltuielile de întreținere, nefiind niciun succesor desemnat al marelui artist. Astăzi, Gică Petrescu se odihnește la Cimitirul Bellu, nu departe de unde cândva, era faimoasa cârciumă blestemată, Mandravela.