Sunt din nou momente de panică la unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Franța, după ce a fost emisă o nouă alertă cu bombă la Palatul Versailles din Franța.
Update:
Palatul Versailles a fost imediat evacuat, fiind cea de-a șasea astfel de alertă din săptămâna asta. Autoritățile au decis, ca măsură de precauție, să evacueze întregul Palat.
Toți turiștii și angajații au fost scoși din clădire până când se vor face verificări. Toate celelalte amenințări s-au dovedit până acum a fi false.
Știre inițială:
Mai multe țări au suspendat Tratatul Schengen din cauza conflictul arabo-israelian, care se extinde de la o zi la alta. 11 state au reintrodus controalele la frontieră: pe lângă Italia, Slovenia, Austria, Germania, Franța, Cehia, Polonia, Slovacia, Suedia, Danemarca și Norvegia, care deși nu fac parte din UE, aderă la spațiul Schengen.
Un purtător de cuvânt din Slovenia a declarat că autoritățile au fost nevoite să aplice măsuri drastice pentru a salva populația de un posibil atac terorist.
„Slovenia subliniază necesitatea caracterului temporar și proporțional al acestei măsuri, măsurile trebuie să fie proporționale și prietenoase față de cetățenii noștri, pentru a nu rupe legăturile culturale, de prietenie și de familie ale persoanelor care trăiesc de-a lungul graniței”, a spus un purtător de cuvânt a reprezentanței slovene în UE.
Altă țară care a suspendat Tratatul Schengen
În Italia nu a avut loc niciun atac, momentan, dar autoritățile vor să fie precaute. Ministrul de externe Antonio Tajani a declarat că niveul de alertă este înalt și că se așteaptă la orice.
Nivelul de alertă este „înalt”, a spus ministrul de externe Antonio Tajani. El a mai declarat că „în Italia nu avem niciun risc de atacuri”. Ministrul Guido Crosetto consideră că explozia spitalului din Gaza i-ar putea „aprinde” și pe lupii singuratici care decid să „lupte împotriva lumii”.
A fost activat IPCR
Președinția rotativă a UE (Spania) a început activarea metodelor de răspuns integrat la crize politice (IPCR) în regim deplin. IPCR este mecanismul de răspuns la criză al Consiliului. Timp de 10 zile, punctele de trecere principale de la granița dintre Italia și Slovenia vor fi supravegheate 24 de ore din 24.
Autoritățile au detaşat aproximativ 350 de ofițeri a căror sarcină este cea de a ajuta organele locale să aplice legea în această activitate de control a documentelor. La Trieste deja au fost trimişi o sută patruzeci de bărbaţi (între Armată și Poliție), cel puțin 110 la Udine şi 75 la Gorizia. Consorțiul Italian de Solidaritate care se ocupă de migranți în Trieste a declarat că restabilirea controalelor la frontieră este „instrumentală”, potrivit Rador.