Au scăpat de suspiciunea coronavirusului, dar s-au trezit datori-vânduți

This photo taken on February 6, 2020 shows a laboratory technician working on samples from people to be tested for the new coronavirus at "Fire Eye" laboratory in Wuhan in China's central Hubei province. - BGI Group, a genome sequencing company based in southern China, said it opened on February 5 a lab in Wuhan able to test up to 10,000 people per day for the virus. The official Chinese death toll from the coronavirus outbreak rose on February 7 to 636, with the government saying total infections had climbed past 30,000. (Photo by STR / AFP) / China OUT

Mai mulți americani au de achitat facturi uriașe, după ce au stat izolați în carantină, în diverse unități spitalicești

Frank Wucinski și Annabel, fiica sa, în vârstă de 3 ani, se numără printre zecile de cetățeni americani care au plecat din orașul chinez Wuhan, spre SUA, țara natală, după izbucnirea epidemiei de coronavirus. La revenite în patrie, americanii au fost intrat în carantină, pentur a vedea dacă sunt purtătorii virusului. Frank a acceptat să vină în SUA, la începutul lunii februarie, și asta în condițile în care soția sa, cetățean chinez, n-a putut să-l urmeze.

Ea l-a îngrijit pe tatăl său, care a fost bolnav și a decedat, îngroșând numărul victimelor epidemiei. Între timp, femeia a dezvoltat o pneumonie, despre care medicii cred că se trage din COVID-19.

Mai întâi, Frank Wucinski și Annabel au stat la un spital aflat în apropiere de San Diego. Fiecare dintre testele la care au fost supuși cei doi au ieșit negative. Așadar, Frank și fiica sa nu avuseseră ghinionul de-a fi infectați. Așadar, nemaiexistând suspiciuni pentru a sta în carantină, cei doi au plecat acasă. Mai exact, la mama lui Frank, în Harrisburg, Pennsylvania.

Numai că, bucuria de-a fi sănătoși le-a fost umbrită de facturile pe care au început să le primească prin poștă. 3,918 dolari are de plătit Frank, bani reprezentând consultații, transport ambulatoriu și examene radiologice.

„Noi am presupus că totul va fi achitat. Când am văzut facturile a simțit un gol în stomac. M-am întrebat: <<Cum acum astea?>>”, spune Wucinski.

Compania pentru care lucra Frank la Wuhan acorda facilități medicale în China, dar nu și în SUA. Problema lui Wucinski este una întâlnită și la alți americani suspectați de coronavirus. Ei nu pot să achite facturile, după ce testele sunt negative și pleacă acasă.

Guvernul federal poate izola suspecții, pentru că are această autoritate încă din secolul al XIX-lea, atunci când a existat o epidemie de holeră. Numai că, nimeni nu știe cine plătește serviciile medicale într-o unitate medicală ce nu ține de Guvern sau când pacienții folosesc servicii ambulatorii particulare.

„Nu există o practică uniformă. Nu s-au mai confruntat cu așa ceva”, explică Lawrence Gostin, profesor de drept.

În SUA; o zi de spitalizare costă 4.293 de dolari, în Australia - 1308 dolari, în Spania - 481 de dolari (convertiți în euro).