O echipă de oameni de ştiinţă din Berlin au creat nu demult un tip de bomboane despre care spun că "au redus bacteriile rele din gurile subiecţilor implicaţi în studiu".
De mulţi ani, medicii subliniază importanţa menţinerii sănătăţii orale. În studiul lor publicat în Probiotics and Antimicrobial Proteins, specialiştii au notat că după ce mâncăm, bacteriile de pe suprafaţa dinţilor elimină un acid ce poate duce la eroziunea smalţului şi la apariţia cariilor. Cel mai des întâlnit tip de tulpină de bacterie dăunătoare este Mutans streptococci. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă spun că în studii anterioare realizate pe şoareci s-a constatat că un alt tip de bacterie numită Lactobacillus paracasei poate reduce numărul bacteriilor care cauzează carii.
O treime
Echipa de specialişti, coordonată de Christine Lang, a presupus că prin legarea cu M. streptococci, bacteriile L. paracasei împiedică bacteriile dăunătoare să se ataşeze de dinţi. O treime dintre subiecţii implicaţi în studiu au consumat bomboane cu 1 mg de L. paracasei, o treime au primit bomboane cu 2 mg de L. paracasei, în timp ce restul participanţilor au făcut parte dintr-un grup de control şi au consumat bomboane care nu conţineau bacterii L. paracasei. În total, toţi subiecţii au mâncat câte 5 bomboane în timpul studiului de 1,5 zile.
În tot acest timp, nu li s-a permis să realizeze nicio acţiune de întreţinere a igienei orale. De asemenea, participanţii nu au avut voie nici să consume cafea, ceai, vin sau alimente probiotice. Rezultatele au indicat că aproximativ 75% dintre participanţii care au consumat bomboane cu „bacterii bune” aveau un nivel mai scăzut de Mutans streptococci în salivă, comparativ cu nivelul indicat înainte de studiu. „Noi credem că este aceste efect, observat după o expunere la doar 5 bomboane, este remarcabil”, au declarat autorii studiului.