Au reapărut panourile trilingve în Ţinutul Secuiesc

Primul panou cu inscripţia "Ţinutul Secuiesc", dintr-o serie de opt, a fost inaugurat, astăzi, în comuna Aita Mare, în apropiere de graniţa cu judeţul Braşov, de către preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Demeter Janos.

La inaugurarea panoului inscripţionat "Ţinutul Secuiesc" în limbile maghiară, română şi engleză au participat şi deputatului UDMR Marton Arpad şi a candidatului UDMR la Consiliul Judeţean, Tamas Sandor. Nu au lipisit nici susţinătorii autonomiei Ţinutului care, îmbrăcaţi în costume populare secuieşti,  au fluturat steaguri ale judeţului Covasna, iar autorităţile din Covsna şi au împărţit colaci secuieşti.

"Am amplasat acest panou după cum am promis şi anul trecut, când ilegal a fost demontat panoul de la Chinchiş. Am ajuns la concluzia că poate a fost greşit interpretată acţiunea de atunci şi ar trebui să fim mai convingători în a demonstra că Ţinutul Secuiesc există, este zonă pitorească, deosebită şi merită să facem reclamă pentru acest ţinut secuiesc. Mesajul este simplu, este un panou frumos, cu o poartă secuiască şi un peisaj pitoresc, suntem mândri că trăim în această zonă şi o promovăm", a declarat Demeter Janos.

Panoul se află la marginea unui teren privat, modalitate prin care autorităţile convăsenene s-au gândit că nu vor mai încălca nicio lege. Acest teren a fost pus la dispoziţia Consiliului Judeţean de Consiliul local din Aita Mare.

Anul trecut, primul panou cu "Ţinutul Secuiesc" scris în limbile română, maghiară şi engleză a fost amplasat pe DN11, la Chichiş, fiind inaugurat în prezenţa liderului UDMR, Marko Bela şi a altor politicieni UDMR. Mai mulţi politicieni români şi reprezentanţi ai societăţii civile româneşti au protestat la acea vreme faţă de acest gest, acuzând că panoul ar avea scopul de a marca graniţele aşa-zisului Ţinut Secuiesc.

Panoul a fost însă îndepărtat la scurt timp, de Societatea de Drumuri Naţionale, pe motiv că nu respecta autorizaţia de construcţie, fiind prea aproape de drum.

(15:16)