Gazoductul Tuzla-Podișor va permite României să limiteze importurile de energie din Federația Rusă. Compania Kalyon Holding pus pe poziții prima bucată din conducta care va transporta din Marea Neagră 15 miliarde mc de gaze.
Au început lucrările la gazoductul Tuzla-Podișor
Construcția gazoductul lung de 308 kilometri ar urma să fie finalizată în 2025. Proiectul are importanță strategică atât pentru România cât și pentru Europa. Statele continentului euopean își vor reduce dependența față de Rusia.
„(…) Gazoductul Tuzla-Podișor este necesar și pentru a putea transporta cele 15 miliarde mc de gaze naturale care ar urma să vină în România și din zona Mării Caspice, din terminalele LNG din Turcia și Grecia.
Operaționalizarea conductei este importantă în contextul în care se estimează pentru anii următori o creștere a cererii pentru consumul de gaze naturale, având în vedere politicile de decarbonizare, respectiv de trecere a centralelor pe cărbuni pe gaze, dar și luând în calcul finalizarea unor investiții în sectorul industrial și cel energetic și a investițiilor în dezvoltarea și extinderea SNT pentru a permite racordarea tuturor localităților la infrastructura gazieră (…)”, a declarat Directorul General al Transgaz, Ion Sterian.
Investiții de aproximativ jumătate de miliarde de euro
Vicepreședintele turc, Cevdet Yilmaz, a fost prezent la ceremonia de inagurare, prilej folosit de oficialul turc pentru a evidenția importanța gazodctului pentru garantarea securității energetice.
„Kalyon Holding şi-a pus semnătura pe cea mai mare conductă de gaze naturale din Europa, un proiect important de care suntem foarte mândri. A câştigat o licitaţie transparentă, lăsând în urmă cele mai mari firme din Europa şi obţinând un punctaj complet din punct de vedere tehnic.
Acum îşi duce în Europa experienţa din domeniile construcţiilor şi energiei", a declarat vicepreședintele turc la ceremonia de inaugurare.
Gazoductul Tuzla-Podișor va fi terminat în 2025
Gazoductul Tuzla-Podișor din Marea Neagră are o capacitate de 12 miliarde metri cubi și are o însemnătate strategică pentru România și UE deopotrivă. Oficialul turc a mai precizat că schimburile comerciale între Turcia și România au însumat peste 3 miliarde de dolari în primul trimestru din 2024.
„Antreprenorii turci au derulat 211 proiecte în România, în valoare de 11 miliarde de dolari. Companiile turceşti au investiţii de 7,5 miliarde de dolari în România. Valoarea schimburilor comerciale a ajuns la trei miliarde de dolari în primele trei luni ale anului. Sperăm să încheiem anul cu o valoare a schimburilor de 12 miliarde de dolari".
Marian Neacșu: Turcia este unul dintre principalii noştri parteneri
Viceprim-ministrul român Marian Neacșu, prezent și el la ceremonie, a subliniat importanța exploatării zăcămintelor de gaze naturale din Neagră. Totodată, oficialul român a adus în discuție și investițiile masive pe care Guvernul României le-a făcut în rețeaua de infrastructură.
„Aşezăm pe poziţii în pământ primele bucăţi de ţeavă ale acestui proiect. Punem prima cărămidă. Ne completăm, se deschid noi porţi. Turcia este unul dintre principalii noştri parteneri, pe lângă UE. Schimburile comerciale au depăşit 10 miliarde de dolari, următorul obiectiv este de 15 miliarde", a declarat Marian Neacșu.
Gaoductul Tuzla-Podișor va fi conectat la coridorul BRUA
Gazoductul Tuzla-Podișor are o lungime totală de 308 de kilometri și urmează să fie conectat la coridorul BRUA, un coridor care străbate statele din sud-estul Europei și ajunge până în inima Europei, în Austria. În proiectul de construcție sunt prevăzute 20 de stații de robinete de secționare și alte 10 secții de protecție catodică.
Murathan Kalyoncu, președintele Consiliului de Administrație al Kalyion Inșaat a menționat că valoarea ivestiției se ridică la aproximativ jumătate de miliard de euro. Totodată, gazoductul Tuzla-Podișor va satisface nevoia de energie a Europei și României deopotrivă.
„1.200 de persoane vor fi angajate în cea mai aglomerată perioadă a proiectului. Am dus antreprenoriatul şi ingineria turcă peste hotare. Acest proiect va da un nou impuls relațiilor economice cu România. Arătăm lumii întregi abilităţile inginereşti ale țării noastre", a conchis Murathan Kalyoncu.