În disperare de cauză, medicii italieni folosesc orice tratament care ar putea salva viața pacienților infectați de coronavirus. Îi tratează pe oamenii aflați în stare gravă cu medicamente împotriva SIDA, a malariei sau chiar a Ebola. Rezultatele se lasă deocamdată așteptate. Cu o excepție, Paolo Ascierto, directorul departamentului de Imunoterapie Oncologică de la spitalul Pascale din Napoli susține că medicamentul folosit de el a dat: „Rezultate excelente în 24 de ore la doi pacienți”.
Iată ce scrie cotidianul italian Il Giornale:”Tocilizumab este un medicament care este administrat, de obicei, cu scopul de a contracara efectele secundare ale unor medicamente de imunoterapie (...) Intervievat de FanPage, Paolo Ascierto a explicat: "Am încercat pe un pacient în terapie intensivă și pe un alt pacient din secție. Aici, în doar 24 de ore, am avut rezultate excelente ".
Medicamentul respectiv nu ucide virusul, dar „ne ajută să evităm moartea și ne permite să scoatem pacienții de la terapie intensivă, iar acest lucru este într-adevăr foarte important pentru noi”, a declarat medicul Ascierto, care spune că pentru Tocilizumab au pledat colegii chinezi, care spun că l-au administrat unui număr de 21 de pacienți și au avut rezultate la 20 dintre în ceea ce privește combaterea infecției pulmonare.
„Tocilizumab nu este un medicament specific pentru Covid19, ci neutralizează interleukina 6, proteina care este principalul vector al inflamației pulmonare produse de Coronavirus. Ca urmare, ne permite să recuperăm pacientul capacitatea lui de respirație în 24-48 de ore. Sunt rezultate foarte importante ". Cu alte cuvinte, medicamentul nu luptă în împotriva coronavirusului, dar ajută pacientul să-și refacă sistemul respirator.
Din punctul meu de vedere, e prematur să ne facem speranțe că numărul deceselor se va diminua dacă acest medicament va fi folosit pe scară largă în combaterea inflamațiilor pulmonare produse de coronavirus. Începutul e, însă, promițător și aduce o rază de speranță în Italia, o țară lovită puternic de pandemie.