Au fraudat Bacul şi au devenit studenţi

Absolvenţii Liceului particular "Gheorghe Pop de Băseşti", din Sighetul Marmaţiei, au intrat la facultate cu diplome obţinute fraudulos.

O parte dintre elevii de la liceul din Sighetul Marmaţiei, unde a fost fraudat examenul de Bacalaureat, au devenit studenţi la diferite facultăţi din judeţele Maramureş sau Cluj. Veronica Gavriş Todincă, avocata directoarei Liceului particular „Gheorghe Pop de Băseşti“, Meda Leordean, arestată în dosar, a declarat că o parte dintre elevi au intrat la diferite facultăţi particulare.

Acest lucru a fost posibil deoarece nimeni din conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş nu a dispus blocarea procedurii de eliberare a diplomelor obţinute în mod fraudulos. Inspectorul general adjunct de la ISJ Maramureş, Valer Koman, a declarat că, după descoperirea fraudei de la liceul privat din Sighet, acordarea diplomelor a fost blocată.   „După asta, noi nu am mai avut niciun fel de dispoziţie pentru a bloca diplomele, nici de la DNA si nici de la minister. Elevii de acolo au început să facă scandal pentru că nu-şi primesc diplomele de Bacalaureat şi aşa s-au acordat“, a spus Koman.   Acesta a declarat că ISJ Maramureş nu putea să dispună formarea unei alte comisii de Bacalaureat care să-i examineze pe elevi, deoarece legislaţia din domeniul învăţământului interzice acest lucru. „Noi doar am verificat dacă au existat procesele-verbale prin care profesorii supraveghetori şi cei examinatori au fost instruiţi în mod legal“, a mai afirmat Koman. Au scăpat pentru că nu au fost filmaţi În prezent, procurorii DNA Cluj care au descoperit fraudarea examenului de Bacalaureat susţinut de elevii de la Liceul particular „Gheorghe Pop de Băseşti“, sunt aproape de finalizarea anchetei.   În cursul zilei de azi, anchetatorii îi vor prezenta directoarei Meda Leordean materialul de urmărire penală, iar în câteva zile urmează să se emită şi rechizitoriul. În acest dosar sunt cercetaţi penal 40 de profesori şi 126 de elevi, dar doar o mică parte dintre aceştia urmează să fie trimişi în judecată.   Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA îi vor trimite în judecată pe membrii Comisiei de Bacalaureat şi pe câţiva dintre profesorii supraveghetori care au primit fiecare sume cuprinse între 100 şi 150 de lei pentru fiecare examen, pentru „a se face că plouă“.

O parte dintre profesorii supraveghetori au scăpat basma curată deoarece procurorii DNA au montat camere video care au filmat modul în care elevii au primit subiectele gata rezolvate doar în câteva săli de examen.

ARGUMENTE „Eu nu am susţinere politică“

Meda Leordean a fost arestată pe 11 iulie şi de atunci până în prezent a slăbit 22 de kilograme. Aceasta a declarat luni, la Curtea de Apel Cluj, că nu este principalul vinovat şi totul se întâmplă pentru că ea nu are susţinere politică, aşa cum au Virgil Ispas, preşedintele Comisiei de Bacalaureat, şi Aurora Puşcaş, patroana liceului privat. Leordean a declarat că l-a mituit pe Ispas, care este conferenţiar la Universitatea Tehnică din Cluj- Napoca, cu 5.000 de lei pentru a închide ochii la neregulile existente. În plus, Ispas a primit şi cazare gratuită şi i-au fost plătite mesele la un popas din apropierea oraşului Sighetul Marmaţiei