Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat ieri că dorește redeschiderea unora dintre perimetrele miniere de metale neferoase din Maramureș, închise în anul 2007.
Modalitatea în care ministrul vede acest lucru realizabil este printr-un parteneriat public-privat, ”în condiţiile legiferate şi altele care ar trebui îmbunătăţite”. ”Intenţia noastră este să redeschidem acele perimetre miniere rentabile, dar şi altele noi care ar putea spori capacitatea de extracţie a metalelor neferoase. E greu de acceptat faptul ca zona Maramureşului, bogată în minereuri neferoase, să se spună că nu mai e rentabilă”, a afirmat Bode, citat de Agerpres.
Compania care exploata acele perimetre miniere, Remin Baia Mare, este acum în insolvență, iar minele sale din județele Maramureș, Satu Mare, Bistrița Năsăud și Suceava au fost închise încă din 2007.
Cheltuieli uriașe de ecologizare la minele închise
În afară de redeschiderea perimetrelor miniere, la începutul lunii martie a mai fost lansată și ideea vânzării a 500.000 de tone de pirite aurifere rezultate din procesarea minereurilor.
După închiderea minelor și ulterior intrarea în insolvență a Remin Baia Mare, a rămas în urmă o problemă importantă, aceea a ecologizării și conservării zonelor respective. În 2012 se vor cheltui 10 milioane de euro cu acestea, iar până în 2015 sumele vor ajunge până la 180 de milioane de euro.
Cele mai importante minereuri pe care le extrăgea Remin erau aurul, argintul, cuprul și zincul. Potrivit lui Lucian Bode, au fost identificate 5 perimetre miniere care ar putea fi reactivate, fără să precizeze însă care sunt acelea, ce rezerve au și cât de rentabile ar putea fi.