AU APĂRUT PRIMELE BĂNCI care acordă credite pe noile norme. SUPRIZĂ: Unele scad dobânzile

Alpha Bank România este una din primele bănci care şi-a adaptat deja produsele de creditare noului regumament al BNR privind creditarea persoanelor fizice.

ING Bank a adaptat de asemenea produsele noilor norme. Potrivit surselor din piaţă, Garanti Bank şi RBS ar fi alte două bănci care au primit avizul BNR pentru a credita conform noilor norme. "Câteva dintre prevederile noilor norme se referă la modificarea perioadei maxime de acordare a creditelor de consum, aceasta fiind de până la 5 ani şi modificarea avansului solicitat pentru creditele ipotecare. Astfel, pentru creditele ipotecare în euro avansul minim este de 25%, în timp ce pentru creditele în lei acesta este de minim 15%", se menţionează în comunicatul Alpha Bank România.

Noul regulament al BNR încearcă să încurajeze creditarea în moneda locală. Astfel, pentru creditele ipotecare în moneda naţională clienţii tebuie să prezinte cel mai mic avans.

În plus, pentru creditele de consum în valută, băncile sunt obligate să ia în calcul posibilitatea unei deprecieri acute de leului în raport cu respectiva valută şi să prezinte garanţii de 133% din valoarea creditului. Aceste criterii nu se aplică însă produselor în lei, tocmai pentru a facilita creditarea în moneda naţională.

Reducere de dobânzi

Accesul clienţilor la creditele imobiliare în lei este însă restricţionat încă de nivelul mare al dobânzilor. Diferenţialul dintre dobânzile la creditele ipotecare în lei şi dobânzile la creditele în euro este încă mare, ceea ce determină clienţii să acceseze împrumuturi în valută, în ciuda ricului la care se supun.

Pentru a creşte atractivitatea produselor în lei, Alpha Bank a anunţat astăzi că a redus a marjele la creditele ipotecare în lei de 2 puncte. Totodată, clienţii care încasează salariile prin Alpha Bank beneficiază în plus de o reducere suplimentară a marjei de 0,25 pp.

Şi în urma reducerii marjei, creditele ipotecare oferite de Alpha Bank sunt cu circa 3 p.p. mai scumpe decât cele în euro, deşi au o marjă mai mică decât acestea din urmă.

"Aplicarea noilor norme de creditare va aduce clienţilor informaţii suplimentare în acest sens, cum ar fi implicaţiile îndatorării, riscurile evoluţiilor adverse ale cursului de schimb în cazul accesării unui împrumut în euro, astfel încât aceştia să poată alege produsele care li se potrivesc cel mai bine.“ a declarat Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank Romania.