Attila Korodi, ministrul Mediului: "Se apropie decizia legată de Roşia Montană"

INTERVIUL ZILEI. Noul ministru al Mediului, Attila Korodi, spune că autorităţile se apropie de o decizie în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană, iar Romsilva ar trebuie restructurată şi reorganizată.

Evz: Sunteţi ministrul care a luat o decizie radicală în ceea ce priveşte proiectului Roşia Montană. Acum v-aţi format o opinie? Attila Korodi: Nu am luat o decizie radicală. Pur şi simplu am dat o decizie conformă cu legea. La ora actuală, evaluarea este în curs. Marea majoritatea a problemelor tehnice au fost deja clarificate, instituţiile trebuie să emită elemente care să definească autorizaţia de mediu: pozitivă sau negativă. Ne apropiem de o decizie. Mai trebuie un aviz de la ministrul Culturii, după care va decide şi Ministerul Mediului. Este o instituţie responsabilă şi ştie cum să îşi facă temele. Se mai pot continua programele Rabla, Casa Verde sau cel prin care autorităţile locale pot amenaja piste pentru biciclişti? Anul acesta avem probleme majore. La ora actuală, dacă nu se iau decizii, acordarea unei rectificări bugetare, nu văd cum putem face o nouă etapă a programului Casa Verde. Trebuie să plătim ce a fost lansat până acum. În ceea ce priveşte "Programul de Înnoire a Parcului Auto" avem bani pentru 30.000 de maşini. Mai mult nu putem aloca. Piste de biciclişti - suntem în situaţia în care să găsim o soluţie să putem să semnăm contractele. Singura modalitatea de rezolvare este rectificarea bugetară din vară. Anul acesta nu avem cum să găsim un spaţiu nici pentru programul "Rabla pentru tractoare". Problema este că avem în conturile administraţiei banii de anul trecut, luăm şi dobândă pe ei. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut reorganizarea Romsilva. Cum se va face acest lucru? Anul acesta se vor intensifica controalele. Va colabora Procuratura cu Ministerul de Interne. I-am propus premierului să existe un grup de lucru care să stabiliească linia de reorganizare. La baza acestei decizii vor sta şi studiile elaborate până acum. Romsilva consumă acum multă energie şi resurse pentru a putea să menţină acest sistem foarte larg. La fel ca şi alte companii, această instituţie trebuie să se restructureze, să se reaşeze.Există structuri organizate care se ocupă de infracţionalitatea în silvicultură, sunt organizaţii mari. Acestea trebuie înlăturate.

Cât la sută din fondurile europene a absorbit Ministerul Mediului? Stăm bine în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene, însă nu la fel de bine la capitolul de absorbţie a lor.

De aproape cinci ani se întocmeşte o listă a terenurilor contaminate. Când va fi gata lista? Agenţiile de mediu trebuiau să inventarieze zonele cu poluare potenţială. Până la un studiu precis, nu putem da lista cu zonele potenţial poluate. A fost stabilită fără să se facă foraje şi analize, iar proprietarii terenurilor ar putea da în judecată statul. "Nu ştiu dacă şi-a dat demisia secretarul de stat Marin Anton. Ceea ce ştiu eu este că am cerut revocarea sa din funcţie marţi după-amiază", a declarat Attila Korodi. Trebuie deviat un pârâu Potrivit ministrului Mediului, investitorul de la Roşia mai trebuie să depună acte. "Pe cele mai multe teme tehnice, dialogul cu compania a fost terminat. La ora actuală, avem o procedură pe implementarea noii directive de management a deşeurilor pentru care compania trebuie să vină cu un plan de management", a explicat Attila Korodi. Acesta a mai spus că mai trebuie rezolvată şi problema legată de un pârâu care trece pe sub amplasamentul propus pentru iazul de decantare. Întrebat dacă a mai avut discuţii cu preşedintele Traian Băsescu pe tema proiectului, ministrul a răspus că "domnia sa şi-a spus punctul de vedere, eu sunt ministru al Mediului". 30.000 de maşini pot fi casate, anul acesta, prin Programul "Rabla"

Attila Korodi, ministrul Mediului

  • Februarie 2010 - prezent: preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor;
  • 2003-2006 - vicepreşedinte al Consiliului Consultativ Unional;
  • Ianuarie 2005 – aprilie 2007: secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului.

Citiți și:

  • Ecologie selectivă versus locuri de muncă
  • 95% din oamenii din Roşia Montană îşi doresc să facă minerit