Atenție, șoferi! Se schimbă regulile la RCA!

Atenție, șoferi! Se schimbă regulile la RCA!

Companiile de asigurări care emit poliţe de răspundere civilă auto (RCA) vor fi obligate să menţioneze pe poliţele RCA comisionul de intermediere, iar acesta nu trebuie să depăşească 10% din valoarea primelor de asigurare încasate, potrivit unui proiect de normă al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru modificarea şi completarea normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, transmite Agerpres.

Comisionul de intermediere va fi menţionat pe poliţa de asigurare RCA atât în valoare absolută, cât şi ca procent aplicat primei de asigurare menţionate pe poliţă, fiind inclus ca valoare în prima de asigurare totală. Nivelul maxim al comisionului acordat de asigurători pentru contractarea asigurării RCA nu va depăşi 10% din valoarea primelor de asigurare încasate. Asigurătorii RCA au obligaţia să prevadă în orice contract de intermediere obligaţia intermediarului de a încasa prima de asigurare aferentă poliţelor RCA integral în contul asiguratorului sau, în cazul plăţilor în numerar, de a vira prima de asigurare încasată integral în contul asigurătorului, cel târziu în ziua următoare datei încasării.

De asemenea, asigurătorii RCA vor trebui să deţină pentru activitatea de asigurări generale un grad de solvabilitate, determinat ca raport dintre marja de solvabilitate disponibilă şi marja de solvabilitate minimă, de cel puţin 1,3.

La finalul anului 2013, potrivit raportului ASF, dintr-un număr de 28 de societăţi care practică asigurări generale, 6 asigurători aveau un grad de solvabilitate peste 1,5, un număr de 16 asigurători aveau un grad de solvabilitate cuprins între 1,05 şi 1,5, trei asigurători aveau gradul de solvabilitate între 1 şi 1,05, iar trei societăţi nu îndeplineau cerinţa de solvabilitate (gradul era sub 1), din care două se află în procedură de redresare financiară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul de normă prevede totodată că tarifele de primă pot fi modificate după minimum şase luni de la ultima notificare, cu excepţia indexărilor sau a majorărilor pe anumite categorii de riscuri.

Nerespectarea acestor prevederi de către asigurători şi intermediarii în asigurări se va sancţiona cu retragerea autorizaţiei de a practica asigurarea obligatorie RCA pentru asigurători şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a intermediarilor.