Metrorex va aplica sâmbătă creşterea anunţată a tarifelor, deşi a primit peste 200 de petiţii împotriva deciziei, banii care vor ajunge în companie în urma scumpirilor, circa un milion euro lunar, urmând să fie folosiţi pentru asigurarea siguranţei călătoriilor, potrivit Ministerului Transporturilor.
Noile tarife de călătorie cu metroul vor intra în vigoare din 28 martie, "cu riscul unor nemulţumiri din partea călătorilor", dar cu obligaţia pentru Metrorex să se dezvolte şi să se modernizeze, astfel încât bucureştenii să circule cât mai curand şi pe noile magistrale, a spus el.
Tarifele pentru călătoria cu metroul vor fi majorate cu 16%-33%, preţul cartelei pentru două călătorii urmând să crească de la 4 la 5 lei, pentru cea cu 10 călătorii de la 15 lei la 20 lei, iar pentru un abonament lunar nelimitat pasagerii vor plăti 70 lei, faţă de 60 lei în prezent, potrivit proiectului de ordin al ministrului Transporturilor.
Abonamentul de 62 de călătorii la fi eliminat
Totodată, preţul unui abonament săptămânal cu număr nelimitat de călătorii va creşte de la 20 lei la 25 lei, cel al unui abonament de o zi va fi majorat de la 6 lei la 8 lei, iar abonamentul de 62 călătorii va fi eliminat.
Mai multe zeci de persoane au protestat, sâmbătă, cerând explicaţii pentru elimina cartelei cu 62 de călătorii şi creşterea tarifelor, în condiţiile în care abonamentul cu 62 călători costă în prezent 50 lei, iar singurul abonament lunar care va mai fi disponibil este cel lunar, al cărui preţ va creşte la 70 lei.
"În perioada 10-23 martie, propunerea Metrorex de ajustare a tarifelor de călătorie cu metroul a fost în consultare publică pe site-ul MT. În acest interval au fost primite peste 200 de petiţii, în condiţiile în care, zilnic, metroul transportă peste 600.000 de călători. Luni, 23 martie, în cadrul şedintei plenului Comisiei de Dialog Social (CDS) organizată la nivelul MT, a fost prezentată şi susţinută fundamentarea proiectului de act normativ. În cadrul dezbaterii, reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi patronale membre CDS au fost de acord în unanimitate cu promovarea proiectului de act normativ în forma prezentată", se arată în comunicatul ministerului.
Instituţia precizează că ajustarea tarifelor de călătorie va conduce la o creştere a veniturilor proprii Metrorex cu aproximativ 4,4 milioane de lei lunar, sumă necesară acoperirii deficitului de finanţare a companiei pe anul 2015.
"Precizăm că, în acest an, subvenţia alocată Metrorex pentru călătoria cu metroul a scăzut de la 369 milioane de lei în 2014, la 328 milioane de lei în 2015. Costul real al unei călătorii cu metroul este de 4 lei, iar tariful mediu încasat pe o călătorie de la pasageri este de 1 leu, diferenţa fiind acoperită din subvenţii şi alte venituri ale societăţii. Subvenţia şi veniturile actuale ale Metrorex nu pot acoperi costul real al unei călătorii", potrivit sursei citate.
Ministerul Transporturilor a anunţat marţi că directorul general al Metrorex, Aurel Radu, şi-a dat demisia, după discuţii cu ministrul de resort, conducerea companiei find preluată, temporar, de directorul de Investiţii şi Achiziţii Publice al administratorului reţelei de metrou, Cătălin Homor. Ministerul nu a comunicat motivele demisiei.