Pâinea și produsele de panificație neambalate nu vor mai putea fi cumpărate direct de pe rafturi.
Românii nu vor mai avea voie să ia de pe raftul magazinelor pâinea și produsele de panificație neambalate, potrivit unui proiect al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Acesta a fost pus marți în dezbatere publică. În cazul acestor produselor neambalate, ele vor fi înmânate cumpărătorului de un vânzător din magazin, fiind vorba de o vânzare asistată.
Ce prevede proiectul ANPC
Proiectul prevede interzicerea „comercializării pâinii şi a produselor de panificație nepreambalate prin "autoservire", către fiecare consumator". Atunci când magazinele vând pâine sau produse de panificație la vrac: sunt necesare o serie de informații, respectiv denumirea sub care se vinde produsui, denumirea numelui furnizorului, cantitatea netă pe bucată, prețul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/ bucată, prețul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/ kg, componentele cu efecte alergene (substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă.
Obligațiile comercianților
Când magazinele vor vinde produse neambalate, direct sau în restaurante sau pe internet, comercianții vor trebui să-și informeze clienții cu privire la prezența unor substanțe sau produse care pot aduce alergii sau intoleranță la respectivele produse.
Potrivit proiectului, într-o primă fază, „indicarea substanţelor sau a produselor care pot determina alergii sau intoleranţă (...) se face astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanţă, înaintea achiziţionării produselor alimentare".
În luna iulie, printr-un proiect de ordin, ANPC a stabilit modul în care se va face transmiterea de informații legate de prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă pentru produsele alimentare neambalate.
Lista substanţelor sau produselor care pot cauza alergii sau intoleranţă se găsește în Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011. Pe listă se află, cerealele cu gluten (grâu, secară, orz, ovăz etc), crustaceele, ouăle, peștele și produsele derivate, soia, laptele și altele.