Potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, respectiv prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002, cu modificările şi completările ulterioare, fapta de a circula fără a deţine rovinietă valabilă constituie contravenţie continuă şi se sancţionează cu amendă, a comunicat astăzi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.
Responsabilitatea achitării tarifului de utilizare şi a deţinerii rovinietei valabile, în cazul vehiculelor înmatriculate în România revine exclusiv persoanelor fizice sau juridice înscrise în certificatul de înmatriculare, care au în proprietate sau care, după caz, pot folosi în baza unui drept legal vehicule înmatriculate în România mai atrage atenția CNADNR.
Ce se întâmplă dacă te detectează cu camera de filmat
În cazul în care, contravenţia este constatată prin mijloacele tehnice amplasate pe reţeaua de drumuri naţionale din România (sistem de camere video fixe sau mobile), procesul-verbal de constatare a contravenţiei se poate încheia şi în lipsa contravenientului, mai scrie în comunicatul CNADNR.
Indentificarea șoderului se va face pe baza datelor furnizate de Ministerul Administraţiei şi Internelor - Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor sau a conducătorului auto, în cazul utilizatorilor străini.
Ce faci dacă mașina era condusă de altă persoană
CNADNR atrage atenția că s-au primit sesizări din partea utilizatorilor reţelei de drumuri naţionale, „care au semnalat faptul ca deşi au înstrăinat vehiculul, au primit procese verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru vehiculul înstrăinat”.
Aceștia trebuie să se adresze Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, în a cărui rază de competenţă a fost înmatriculat vehiculul, în vederea depunerii unei notificări cu privire la înstrăinarea vehiculului. „Menţionăm că, notificarea trebuie să fie însotiţă obligatoriu de copii ale documentelor justificative (contract de vânzare-cumpărare, certificat de radiere fiscală pentru vehiculul în cauză)”, scrie în comunicat.
În comunicat mai scrie că, în situaţia în care a fost emis proces verbal de constatare a contravenţiei, utilizatorul poate formula o contestaţie la procesul verbal emis, în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia, la Judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are sediul firma utilizatorului în vederea solicitării de anulare a acestuia.