Copiii pot face veruci si ciuperci, in forme foarte agresive, de la saltelele pe care sar in parcuri ori de la gratarele dusurilor de la piscina.
Andrei, un baietel de 5 ani din Bucuresti, este internat de doua zile zile in Clinica de Dermatopediatrie a Spitalului Colentina din Bucuresti, din cauza unor veruci pe care le-a luat, cel mai probabil, de la locul de joaca.
Medicii dermatologi spun ca in lunile de vara se confrunta frecvent cu aparitia ciupercilor, a verucilor si a infectiilor bacteriene la copii, din cauza temperaturilor ridicate, care favorizeaza transmiterea virusurilor si a bacteriilor.
In plus, copiii merg mai des la piscina, la strand ori in parcuri, locuri in care aceste infectii se pot transmite cu usurinta prin contact direct cu gratarul de la dusuri ori cu panzele unde fac sarituri la saltea.
Micutii ajung la spital cu suprainfectii
Cel mai rau, spun medicii, este ca micutii ajung la spital cu suprainfectii, fiindca parintii nu stiu cum sa-i trateze in prima faza.
„Se foloseste in exces unguent de galbenele, in locul apei si al sapunului. Aceasta crema este fotosensibilizanta, ceea ce inseamna ca in contact cu soarele poate provoca reactii alergice. Pielea se inroseste intens, apar basici la suprafata ei, iar mancarimile si usturimile pot deveni greu de suportat pentru copii”, explica medicul primar Tania Cristodulo, de la Clinica dermatologica pentru copii din cadrul Spitalului Colentina.
Un alt motiv al agravarii infectiilor este si imunitatea extrem de scazuta a copiilor. „Parintii le dau copiilor, chiar de la varste fragede, sucuri pline de coloranti sau mancaruri gata preparate, care abunda in conservanti. Asta a dus la scaderea imunitatii copiilor in ultimii ani si la o sensibilitate excesiva a acestora”, adauga Tania Cristodulo.
Trebuie consultat medicul dermatolog
In cazul in care se observa pe pielea copiilor formatiuni mici, de marimea unui bob de grau, parintii trebuie sa-si duca copiii direct la medicul dermatolog, fara sa le dea antibiotice inainte.
„Verucile se trateaza prin electrocauterizare. Nu trebuie incercate leacuri babesti si nici nu este voie ca micutul sa fie indopat cu antibiotice”, atentioneaza medicul Tania Cristodulo.
Prin electrocauterizare, un procedeu care dureaza minimum doua minute, verucile sunt distruse de la radacina, iar riscul reaparitiei acestora este mic. Ranile copilului trebuie apoi ingrijite cu dezinfectanti si creme speciale, prescrise de medic, pana cand se vindeca cicatricele.