Atentie la justitie!

Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a anuntat ca va analiza cu "mare atentie" petitia prin care s-a cerut activarea clauzei de salvagardare pe justitie in cazul Romaniei.

Frattini, comisarul UE pentru Justitie, a discutat de doua ori cu ministrul roman Tudor Chiuariu, acuzat de Markus Ferber ca ar fi diminuat independenta procurorilor DNA. „I-am spus deja ministrului justitiei ca este foarte important sa garanteze nu doar independenta justitiei, dar mai ales continuitatea strategiei de investigare a criminalitatii si a coruptiei in Romania”, a subliniat Frattini.

„As fi ingrijorat de intreruperea sau de lipsa de continuitate ale investigatiilor care au inceput aici in Romania si care au avut pana acum efecte pozitive. Subliniez importanta garantarii independentei magistratilor pentru a merge inainte”, a adaugat Frattini pentru Deutsche Welle.  

ANI, analizata cu atentie

Comisarul a mai subliniat ca expertii UE vor analiza detaliat Legea ANI, deoarece aceasta a fost adoptata intr-o alta versiune decat se asteptau oficialii comunitari. „Vom fi foarte drastici in analizarea Agentiei Nationale de Integritate fiindca aceasta a fost unul dintre obiectivele specifice” impuse Romaniei, a declarat comisarul european.

Ferber nu este singurul critic al reformelor tarii noastre. La sfarsitul lunii aprilie, patru state UE, printre care Marea Britanie si Franta, au cerut Comisiei sa-si inaspreasca pozitia fata de coruptia „grava” din Romania si Bulgaria. In cazul in care Romania nu indeplineste cele patru obiective privind reforma justitiei si lupta anticoruptie, Comisia poate aplica clauza de salvgardare pe justitie, la mijlocul lunii iunie.

„Ingrijorari nejustificate”

Declaratiile lui Frattini au primit ieri un raspuns prompt de la Chiuariu. „Ingrijorarile sunt nejustificate. Nu voi face niciun act care sa aduca atingere independentei magistratilor. Investigatiile in cazurile de coruptie la nivel inalt vor continua. Ne intereseaza insa ca acestea sa ajunga in fata instantelor de judecata si sa fie finalizate”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei.

Un raspuns pentru Frattini a venit si de la liderul PC, Dan Voiculescu, care i-a transmis comisarului sa nu-si transfere in UE simpatiile politice si i-a solicitat sa analizeze Legea ANI „corect, si nu drastic”.

Cazul procurorului Tulus

Oficiali UE si SUA participa la sedinta CSM Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va discuta astazi, in sedinta publica, cererea ministrului justitiei, Tudor Chiuariu, de a-l revoca din functie pe procurorul Doru Florin Tulus, seful Sectiei a 2-a din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

La aceasta dezbatere va asista Onno Simmons, prim-consilier in cadrul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, dar si oficiali din cadrul Ambasadei SUA la Bucuresti, precum si reprezentantii mai multor state membre ale Uniunii Europene. Onno Simmons a declarat agentiei Mediafax ca prezenta sa si a celorlalti diplomati la sedinta CSM se justifica prin interesul lor fata de lupta anticoruptie.

Chiuariu a transmis la CSM cererea de revocare din functie a procurorului Doru Tulus inca de saptamana trecuta, dar nu a reusit pana in prezent sa explice in ce ar consta „ineficienta” acestuia - motivul pe care il invoca in solicitarea sa.

In schimb, intentia ministrului a declansat proteste generale printre anchetatorii anticoruptie, la care s-au alaturat si magistrati din alte institutii, iar seful DNA, Daniel Morar, l-a acuzat pe Chiuariu de imixtiune in activitatea procurorilor. Astazi, CSM ar trebui sa dea un aviz consultativ - pozitiv sau negativ - solicitarii ministrului, iar decizia finala va apartine presedintelui Romaniei. (Narcis Iordache)