Unele case de schimb valutar din Bucureşti practică cursuri de vânzare ale monedei europene mai mici decât cel afişat în mod oficial de BNR. Diferenţa este, uneori, până la câteva sute de lei vechi. Asta s-a întâmplat şi în cazul casei de schimb situate în centrul Capitalei, vizavi de magazinul Unirea - SC. Best Change 2006 SRL, care a afişat astăzi un curs de vânzare relativ bun, de 4,2350 pentru 1 Euro, numai că comisionul practicat este de 20%. Acest lucru se menţionează într-un loc foarte puţin vizibil.
Astfel că, la o tranzacţie de 8.085 de euro, la un curs de cumpărare de 4,2150 de lei, în loc de suma de 34.000 de lei, un cumpărător a primit suma de 27.000 de lei. Clienta a afirmat că, de teama unor eventuali hoţi, a semnat chitanţa care "mi-a fost vârâtă sub nas".
Doamna, care se roagă de casier să îi anuleze tranzacţia, a refuzat să îşi dea numele în speranţa că diferenţa de bani, fără comision îi va fi returnată. Printre lacrimi şi strigăte, femeia de aproximativ 50 de ani, spune că banii, pe care i-a economisit în 8 ani, îi sunt necesari pentru a face o operaţie la ochi.
Între timp, 8 poliţişti comunitari stau în faţa casei de schimb, compătimind-o pe doamnă. Ei spun că tranzacţia este una legală pentru că SRL-ul are afişat anunţul "Casa de schimb lucrează cu douăzeci la sută comision pentru toate tranzacţiile".
Deşi iniţial casierul părea dispus să anuleze tranzacţia, ameninţarea doamnei cu reclamaţia la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului l-a făcut să se răzgândească.
Păgubiţii încearcă de mai bine de trei ore să îl convingă pe angajat, timp în care trei angajaţi ai firmei de pază asigură protecţia casei de schimb şi aşteaptă decizia conducerii SRL-lui, deoarece programul casei s-a încheiat de minute bune. La rândul său, angajatul casei de schimb refuză să iasă din ghişeu.
"Atenţie la prag", în loc de comision
La loc vizibil, pe pereţii ghişeului, în loc de comision stă scris: "Atenţie la prag" şi încă un afiş conform căruia clienţii au obligaţia de a solicita si păstra bonurile fiscale până la ieşirea din unitate pentru a-l putea prezenta unui eventual control.
Cei prezenţi la faţa locului spun că nu este primul caz de acest gen. Reprezentaţii firmei de pază au declarat că alte cazuri s-au soluţionat cu anularea tranzacţiei, numai că era vorba de sume mult mai mici.
"Pentru că este o sumă mare, iar pe criza asta tranzacţiile sunt rare şi mici, nu îi mai dă nimeni banii înapoi", a declarat unul dintre angajaţii firmei de securitate, sub protecţia anonimatului.
La faţa locului a sosit şi o ambulanţă care îi acordă femeii asistenţă medicală.