Atenţie la aplicatiile care oferă o hartă a hotspoturilor cu Wi-Fi gratuite!

Aplicațiile de căutare hotspot care ne oferă reţele de Wi-Fi gratuite nu sunt atât de sigure pe cât par, potrivit experţilor de la TechCrunch.

Aplicațiile care oferă o listă întreagă cu Wi-Fi gratuite pe care le avem pe smartphone-uri nu ar fi atât de sigure. S-a descoperit că unele dintre acestea pot fura datele personale, inclusiv informațiile despre cardul bancar.

Aplicația, descărcată de mii de utilizatori, a permis oricui să caute rețele Wi-Fi în zona lor din apropiere. Aplicația permite utilizatorului să încarce parolele de rețea Wi-Fi de pe dispozitivele sale în baza de date pentru ca alte persoane să le poată utiliza. Această bază de date de peste două milioane de parole de rețea a fost însă lăsată expusă și neprotejată, permițând oricui să acceseze și să descarce conținutul în masă.

Sanyam Jain, cercetător în domeniul securității și membru al Fundației GDI, a găsit baza de date și a raportat rezultatele către TechCrunch. „Am notificat utilizatorul și am luat (serverul) care găzduiește baza de date expusă offline”, a declarat un purtător de cuvânt pentru TechCrunch.

Fiecare înregistrare conținea numele rețelei Wi-Fi, geolocalizarea exactă, identificatorul său de bază al setului de servicii (BSSID) și parola de rețea stocate în text. Deși dezvoltatorul susține că aplicația furnizează numai parole pentru hotspot-urile publice, o revizuire a datelor a arătat nenumărate rețele Wi-Fi de la domicilii. Datele expuse nu includeau informații de contact pentru niciunul dintre proprietarii rețelei Wi-Fi, dar geolocalizarea fiecărei rețele Wi-Fi corelate pe o hartă includea adesea rețele din zone rezidențiale.

Odată cu accesul la o rețea, un atacator poate fi capabil să modifice setările routerului din casă. Când este într-o rețea, un atacator poate citi și traficul necriptat care trece prin rețeaua wireless, permițându-le să fure parole și secrete pe care oamenii le au salvate, cum ar fi despre cardul bancar.

Potrivit Elle există şi alte aplicaţii periculoase, cum ar fi: jocurile gratuite, aplicaţiile pentru încărcarea rapidă a bateriei, de redarea muzicii, aplicaţiile GPS, aplicații cu probleme de confidenţialitate, aplicaţii cu browsere încorporate şi aplicaţii inutile salvate în smartpone-uri noastre.