Atenţie la alimentele de post cu grăsimi animale
- Marian Păv ăla şc
- 25 noiembrie 2011, 18:30
Verificaţi eticheta produselor de post cumpărate pentru a nu fi înşelaţi cu false preparate care sunt de fapt "de dulce", dar poartă denumirea de vegetal.
Produse cu origine animală vândute drept alimente vegetale, dulciuri preparate cu ouă şi chiar meniul din restaurant sunt capcanele întinse credincioşilor care vor să ţină post de agenţii economici avizi să-şi vândă cu orice preţ marfa.
"Postul este înţeles în general ca o practică de abţinere de la anumite mâncăruri, în anumite zile ale săptămânii - miercurea şi vinerea - sau pe perioade mai lungi stabilite de Biserică. Pentru a respecta cu adevărat aceste perioade, consumatorii trebuie să fie informaţi, motiv pentru care îi sfătuim să fie atenţi la ce produse de post achiziţionează", este sfatul Alexandrei Machitescu, reprezentant relaţii publice din cadrul Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategilor (ANPCPPS) din România.
Ce scrie pe eticheta unui produs de post veritabil
Conform reprezentanţilor ANPCPPS, pe orice produs alimentar trebuie să existe lista ingredientelor în ordine descrescătoare, după proporţia fiecărui ingredient.
"Mai exact, trebuie indicată proporţia (%) ingredientelor evidenţiate în prezentarea produsului. Ca de exemplu în numele produsului sau în imaginea de pe ambalaj", este precizarea specialiştilor ANPCPPS.
De la această regulă fac excepţie amestecurile de fructe sau legume. Apoi, trebuie incluse pe etichetă şi acele ingrediente despre care se cunoaşte că pot provoca reacţii alergice - cum ar fi: arahide, lapte, ouă, peşte.
Este obligatorie şi specificarea prezenţei ingredientelor provenite din organisme modificate genetic (OMG), acestea fiind menţionate cu termenul de "organisme modificate genetic".
De ce recurg producătorii de alimente şi proprietarii de restaurante la astfel de trucuri pentru a-i păcăli pe consumatori? Conform unui studiu realizat de Fundaţia "Soros" din România a rezultat că 80% dintre români, indiferent de credinţă, sunt persoane religioase care respectă tradiţiile, iar postul este un ritual important.
Cum sunt păcăliţi credincioşii
În urma controalelor realizate de ANPC a reieşit că mulţi producători de alimente de post introduc ingrediente de origine animală. Altfel spus, oferă preparate falsificate şi nu alimente de post.
O metodă de a-i păcăli pe credincioşi este adăugarea termenilor de "vegetal" sau "de post" la produse cu origine animală (pateu de post). Şi cozonacul a ajuns să fie vândut ca produs vegetal, deşi acesta era realizat cu ouă.
Alte dulciuri prezentate drept vegetale: "găluştele cu nuttela" ce au lapte praf în compoziţie şi fursecurile de post care aveau lapte în compoziţie.
Şi cina în oraş poate fi dăunătoare pentru respectarea postului. Într-un restaurant din Capitală preparate aşa-zis vegetale precum orezul cu năut, tortellini cu ciuperci, orez cu legume şi salate utilizau ca ingrediente ouăle, care nu erau declarate în meniu.
Controale ANPC în postul Crăciunului
Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a declarat că instituţia pe care o conduce are în vedere controale şi în perioada postului Crăciunului.
"Trebuie să permitem celor care doresc să respecte postul să aibă parte de produse de calitate, sănătoase şi care să vină în conformitate cu tradiţiile din această perioadă", a precizat Cerbulescu.
"Pentru a respecta perioadele de post, consumatorii trebuie să fie atenţi la ce cumpără." ALEXANDRA MACHITESCU, reprezentant ANPCPPS
PENTRU SĂNĂTATE
Înlocuiţi carnea cu nuci şi peştele cu seminţe de in
Cum alimentele de post nu sunt şi furnizoare de proteine şi grăsimi, elemente de care organismul are nevoie pentru a rămâne sănătos, acestea trebuie înlocuite cu echivalentele lor de post. Astfel, carnea roşie poate fi înlocuită cu nuci.
Alte alimente cu proteine vegetale sunt migdalele, lintea, soia şi ciupercile. Peştele gras poate fi înlocuit cu seminţe de in, iar lactatele cu produse de soia.
De asemenea, trebuie consumate cât mai multe legume şi fructe: mere, pere, portocale, mandarine, fasole, mazăre etc.
- Ce mănâncă românii care vor să ţină post şi cât îi costă