Atenţie, gripa şi virozele vor da năvală!

În următoarele două săptămâni, numărul de îmbolnăviri din cauza infecţiilor respiratorii şi a gripei va fi în creştere, estimează specialiştii.

Numărul cazurilor de viroze respiratorii şi gripe va creşte considerabil în următoarele două săptămâni, apreciază specialiştii, în acest moment cifrele înregistrate oficial fiind departe de realitate. Situaţia este cauzată în primul rând de faptul că în ultima parte a anului 2008 şi în prima săptămână din acest an medicii de familie nu au mai transmis numărul de îmbolnăviri. „Deocamdată, avem doar trei cazuri de gripă confirmate clinic, însă cel mai probabil numărul lor va creşte în următoarele două-trei săptămâni, mai ales că vremea continuă să se răcească“, estimează medicul infecţionist Adrian Streinu Cercel, de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“, din Bucureşti.

Ianuarie şi februarie, luni de vârf

În ceea ce priveşte numărul de viroze respiratorii, acesta a ajuns la aproape 16.000, în săptămâna 29 decembrie-4 ianuarie, şi este cu 11,8% mai mic decât în săptămâna precedentă de raportare. Specialiştii Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile (CPCBT) apreciază însă că numărul real al cazurilor este mult mai mare, deoarece medicii de familie nu au mai raportat în timpul vacanţei de Sărbători. „Apreciem o creştere a acestor rate în săptămânile următoare, mai ales că lumea a început din nou activitatea“, ne-a declarat medicul Adriana Pistol, şeful CPCBT.

Medicii de familie spun că se aşteaptă la mai mulţi pacienţi cu viroze respiratorii ori cu stări gripale, în lunile ce vor urma, dar nu la o epidemie severă. „Decembrie, ianuarie şi februarie sunt luni de vârf, dar, dacă populaţia va continua să se vaccineze, este posibil să reducem numărul de îmbolnăviri“, crede medicul de familie Remus Lupu.

Speciliştii în medicina de familie spun că, din fericire, în ultimii ani nu au mai avut de-a face cu cazuri severe de gripă sau infecţii respiratorii. „În fiecare săptămână tratăm câteva zeci de cazuri de viroză, însă, în alţi ani, aveam zeci de pacienţi pe zi. În ultimii doi ani nu am avut de-a face cu virusuri agresive“, apreciază medicul de familie Călin Ciubotaru.

Evitaţi aglomeraţia şi frigul

Majoritatea îmbolnăvirilor înregistrate în ţările europene deja afectate de gripă au fost cauzate de virusul AH3N2, conţinut în compoziţia vaccinului antigripal administrat şi în România. O circulaţie mai intensă a virusurilor gripale se înregistrează în ţările din vestul Europei, cele mai afectate fiind Olanda, Irlanda, Spania, Franţa şi Anglia.

Pentru a preveni îmbolnăvirea, pe lângă vaccinare, medicii de familie vă mai recomandă să evitaţi aglomeraţiile şi frigul, să vă hidrataţi şi să mâncaţi bine. „Nu staţi în înghesuială, purtaţi mănuşi, fular şi căciulă, beţi multe ceaiuri şi mâncaţi fructe şi legume“, vă sfătuieşte medicul de familie Remus Lupu. Alte sfaturi sunt să vă spălaţi frecvent pe mâini, să aerisiţi încăperile în care staţi şi să evitaţi vizitele la cei afectaţi ori suspecţi de gripă.

SIMPTOME

Diferenţe între gripă şi răceală

  • Primele semne ale gripei sunt febra ridicată (peste 38 de grade C), frisoanele, durerile de cap, durerile musculare, tusea, greţurile şi vărsăturile. Nu luaţi antibiotice, ci doar medicamente care potolesc febra şi antialgice.
  • În cazul unei răceli, nasul curge, apar strănutul, tusea, durerile uşoare de cap, o stare uşoară de oboseală, iar temperatura creşte cu un grad faţă de normal