Mai multe sute de kilograme de detergenți, clor și spirt contrafăcute, fabricate ilegal, au fost confiscate de polițiști de la o rețea de falsificatori condusă de patru cetățeni sirieni.
Poliţiştii au derulat, miercuri mai multe percheziții, în scopul destructurării unei grupări infracţionale bănuite de contrafacere de produse de curăţenie, igienă şi alcool sanitar, pe care le-ar fi vândut în mai multe centre comerciale.
„La data de 19 august, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale - IGPR, pun în aplicare 12 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov”, se arată într-un comunicat al IGPR.
Potrivit anchetatorilor, produsele contrafăcute conțineau și compuşi toxici, care pot provoca îmbolnăviri grave sau chiar moartea.
Falsificatorii erau cetățeni de origine siriană și egipteană care foloseau doar numele unor mărci de prestigiu pentru produsele pe care le realizau clandestin. Aceștia aveau o hală, amplasată într-o zonă de depozite de la periferia Capitalei, în comuna Afumați, unde pregăteau produsele falsificte.
„În cauză, mai multe persoane fizice sunt bănuite că ar fi produs şi comercializat, prin intermediul unor societăţi comerciale deţinute de persoane interpuse, fără bonitate materială, produse de curăţenie, igienă şi alcool sanitar contrafăcute, care reprezintă un pericol social pentru sănătatea şi integritatea corporală”, se arată într-un comunicat de presă al IGPR
Gruparea de falsificatori a contrafăcut inclusiv prezervative, şampon şi fixativ.
La o adresă din Sectorul 3, polițiștii au găsit mai multe sute de kilograme de produse contrafăcute pe care le-au confiscat.
Potrivit spuselor acestora, ambalajele produselor falsificate au fost foarte bine realizate, astfel că orice cumpărător era tentat să le cumpere, atras de prețul mai mic, fără să-și dea seama că este victima unei înțelătorii periculoase.
Comercializarea produselor falsificate se făcea la negru, fără ca tranzacțiile să fie evidențiate în documentele contabile ale societăților comerciale implicate. Drept urmare, gruparea a eludat astfel plata taxelor și impozitelor aferente, datorate către bugetul de stat.
În urma acțiunii de miercuri, patru cetățeni sirieni și egipteni au fost duşi la audieri, iar alte persoane au fost chemate să dea declarații, în calitate de martori.