O româncă, martor protejat în ancheta atentatelor teroriste de la Madrid, din 11 martie 2004, ridică suspiciuni jurnaliştilor spanioli. Mărturia acesteia a fost decisivă în condamnarea marocanului Jamal Zugam, pentru plasarea unor bombe care au explodat, pe 11 martie 2004, la Madrid.
Zugam este unul dintre cei mai importanţi condamnaţi în cazul atentatelor teroriste din 11 martie 2004. Este considerat al doilea cel mai puternic atac suferit de Europa, pe timp de pace, după atacul aerian asupra unui avion Pan Am, din Lockerbie, pe 21 decembrie 1988.
Justiţia l-a condamnat pe Zugam la 42.922 de ani de închisoare şi a mai decis, pentru compatriotul acestuia, Orman el Gnaoui, o pedeapsă cu doi ani mai mare - 42.924 de ani de închisoare - iar pentru spaniolul Jose Emilio Suarez Trashorras - 34.715 ani de închisoare.
În cazul marocanului Zugam, mărturia româncei a fost cheia condamnării sale. Mărturiile altor doi cetăţeni români au fost incluse în dosar.
În ediţia de astăzi a publicaţiei "El Mundo", jurnaliştii spanioli scriu că românca, identificată la dosar cu indicatorul J-70, nu a fost considerată, iniţial, victimă sau martor al atentatelor. În schimb, la un an de la evenimente, aceasta a depus mărturie şi l-a incriminat pe marocanul Zugam.
Controversă: Din victimă, în martor-cheie
Imediat după comiterea atentatelor, toţi cei prezenţi, martori şi victime, şi-au validat acest statut în faţa unui tribunal. Măsura a fost adoptată de autorităţile spaniole pentru a evita situaţiile de fraudă şi declaraţiile false, care ar fi putut aduce pretinselor victime câştiguri de zeci de mii de euro.
În cazul acestei românce, însă, pe 24 ianuarie 2005, instanţa i-a refuzat, pentru a doua oară, cererea de a fi considerată victimă. În plus, instanţa a mai precizat că nici nu se afla în trenurile în care au avut loc exploziile.
Pe 7 februarie 2005, însă, românca a mers în faţa autorităţilor şi a declarat că este martor la cele întâmplate pe peronul staţiei de tren Santa Eugenia şi l-a incriminat pe Zugam. Ziarul "El Mondo" scrie, în ediţia de astăzi, că acela a fost momentul în care victima falsă s-a transformat în martor al acuzării.
Mărturia, evidenţiază cei de la "El Mundo", a venit la 15 zile din momentul în care instanţa i-a refuzat statutul de victimă. Audiată de două ori, se pare că declaraţiile sale nici nu au fost crezute la început de anchetatori. Cu toate acestea, documentul a fost inclus în dosarul care, în cele din urmă, a condus la condamnarea marocanului Zugam.
Nu se ştie motivul pentru care românca a întârziat atât de mult să recunoască, mai ales că prietena sa, martorul protejat C-65, făcuse declaraţii cu multe luni înainte. Cert este că mărturia româncei a fost considerată cheia acuzării, întrucât confirma cele precizate de amica sa, despre care se spune că este tot româncă.
Despăgubită cu 48.000 de euro
La scurt timp, românca, J-70, a fost inclusă şi pe lista martorilor, primind, astfel, o indemnizaţie de aproximativ 48.000 de euro. Cu aceşti bani, scriu jurnaliştii spanioli, femeia şi-a construit o casă în România.
"El Mundo" mai scrie că, din toţi pasagerii trenului, doar trei persoane l-au identificat pe Zugam. Dintre acestea, toate au cetăţenia română şi toate au venit în faţa magistraţilor abia după ce au văzut poza suspectului în presă. Cei trei români l-au indicat pe Zugam autor al atentatului din staţia de tren Santa Eugenia. Articolul de investigaţie mai subliniază următorul aspect: cei trei români nu aveau, pe 11 martie 2004, forme legale de rezidenţă în Spania şi locuiau în acelaşi oraş, Alcala de Henares.
Ulterior includerii lor pe lista martorilor, nu şi-au reglementat numai statutul pe teritoriul Spaniei, ca urmare a legislaţiei adoptate de autorităţi, dar au primit şi indemnizaţii de câteva zeci de mii de euro. Pe 11 martie 2004, într-o dimineaţă de joi, zece rucsacuri încărcate cu TNT au explodat în patru trenuri în Madrid. Prima explozie a avut loc la ora 7.39, iar ultima, la 7.42. În numai trei minute, 181 de persoane au murit pe loc, iar 1.467 au fost rănite. La spital, au mai murit alte 18 persoanele, bilanţul total ajungând la 199 de victime. Printre acestea, 16 cetăţeni români.
Atentatul de la Madrid s-a produs la 911 zile de la atentatul terorist din SUA, de pe 11 septembrie 2001 (în engleză cunoscut ca 9/11).