Deşi se anunţă cea mai grea iarnă din ultimul secol, Romgaz, cel mai mare producător naţional de gaze naturale, şi-a închis circa jumătate din producţie, pentru că nu poate scădea preţurile sub nivelul impus de Guvern. Între timp, piaţa e „cucerită” de gazele ruseşti, în premieră mult mai ieftine
Importurile de gaze în România au crescut de trei ori, odată cu valul de frig care s-a lăsat peste ţară. Astfel, gazele de la ruşi au ajuns să conteze în proporţie de peste 30% în consumul total, un procent nemaivăzut din 2008.
Practic, în prezent, profitând de preţurile mici la care îşi permit să livreze, Gazprom recucereşte piaţa din România, pierdută în ultimii ani. Apoi, aşa cum precizează surse din piaţă, “îşi pot permite să scumpească”. Potrivit unor surse din piaţă bine documentate, importurile la ora actuală sunt de circa 10-13 milioane metri cubi pe zi, în timp ce producţia internă este de aproximativ 30 milioane metri cubi. În timp ce ruşii vând cu 60 lei/MWh (circa 160 dolari pe 1.000 metri cubi), Romgaz nu poate vinde cu mai puţin de 72 lei/MWh, pentru că, potrivit legislaţiei în vigoare, acesta este nivelul la care este impozitat de stat. Asta pentru că, odată cu majorarea preţurilor la gazele din producţia internă, guvernul Ponta a impus, în 2013, o suprataxă de 60% pe veniturile suplimentare obţinute din aşa-numita „liberalizare”. Numai că la acel moment importurile, spre care trebuia să ne aliniem, erau mult mai scumpe. Acum situaţia este cu totul alta.
Atac la profit
EVZ a atras atenţia încă din luna aprilie că importurile vor ajunge mult mai ieftine decât gazele din producţia internă. Cu toate acestea, actualul Executiv nu a renunţat la supraxarea veniturilor obţinute de Romgaz.
„Petrom îşi permite să vândă la preţurile de piaţă, fiind companie privată, însă Romgaz, fiind companie de stat, nu poate, întrucât ar putea da lămuriri mai târziu în faţa Curţii de Conturi de ce a vândut sub preţul de referinţă. Astfel că Romgaz nu mai are unde săşi vândă gazele şi a fost nevoită să scadă producţia de gaze cu un procent semnificativ, cu consecinţe asupra rezultatelor companiei”, au susţinut surse din piaţă citate de revista Capital. Din informaţiile noastre, producţia a fost redusă cu mai bine de jumătate. Problema este că, odată închise, sondele cu greu mai pot fi repornite, iar producţia riscă să nu mai ajungă la debitele anterioare, cu atât mai mult cu cât vorbim de zăcăminte vechi. „O sondă este ca o fiinţă vie. Dacă o opreşti, intră în declin de producţie”, ne-au mai spus sursele. Potrivit acestora, statul oricum va pierde, pentru că, la o producţie redusă, va încasa mai puţine redevenţe şi taxe pe profit.
Autorităţile sunt surde
Problema Romgaz a fost adusă, în repetate rânduri, la cunoştinţa autorităţilor, cerându-se sprijinul lor pentru eliminarea impozitului suplimentar care face ca firma să nu fie competitivă în piaţă. Până acum, niciun răspuns, deşi Romgaz este una din companiile strategice ale statului român. Pe lângă aceste probleme, mai trebuie să luăm în calcul şi creanţele uriaşe, de peste 300 milioane lei, pe care Romgaz le are de recuperat de la Elcen Bucureşti, altă companie a statului, care însă tocmai a intrat în insolvenţă, aşa că soarta acestor datorii este incertă. Deşi bucureştenii au plătit mereu mai ieftin gigacaloria, Primăria Capitalei „a uitat” să mai dea şi banii de subvenţii, băgând astfel atât Radet, cât şi Elcen în insolvenţă
Citiţi noi amănunte pe Capital.ro.