Atacul de panica, tratat numai de specialisti

Va raspunde: Augustin Cambosie, vicepresedinte la Federatia Romana de Psihoterapie.

Diana Predoi, Timisoara: Incerc de ceva timp sa ma angajez, dar sufar de atacuri de panica si imi este teama sa urc in mijloacele de transport in comun pentru distante lungi. Mi-am pus problema sa caut ceva aproape de casa, dar, din pacate, nu am reusit sa gasesc. Apoi imi pun problema ce m-as face in momentul in care as avea un atac de panica de fata cu colegii in cazul in care m-as angaja.

Atacul de panica este un simptom cu mare impact asupra vietii noastre. O problema de asemenea gravitate nu putem s-o abordam singuri. Trebuie sa apelati la specialisti. Psihoterapia poate face minuni, insa nu orice fel de psihoterapie, ci mai ales cea cognitiv comportamentala.

Nu are rost sa va luptati singura, nu are rost sa gasiti strategii de evitare, cum este lucrul in apropierea casei. Pierdeti foarte mult. Trebuie sa va faceti curajul sa va adresati unor persoane care va pot ajuta.

Maria Dan: Am o prietena cu care ma inteleg foarte bine si ale carei sfaturi ma ajuta foarte mult. Ma deranjeaza insa extrem de tare ca nu este capabila sa tina un secret. Imi spune si mie secretele altora si am observat ca nici pe ale mele nu le pastreaza, desi o rog mereu sa faca asta. Cum sa procedez? Prietenii pe care noi ii alegem nu pot fi perfecti. Trebuie sa acceptam slabiciunile lor si sa luam relatia  asa cum este ea, punand accent pe avantajele pe care le avem. Daca dumneavoastra considerati ca ceea ce face ea nu este acceptabil (poate aveti anumite secrete mai delicate) atunci este mai bine sa puneti punct relatiei.

Ar trebui sa evaluati foarte clar avantajele si, in functie de analiza, sa luati o decizie. Insa tineti cont si de faptul ca prieteni perfecti nu exista niciunde. Trebuie luati asa cum sunt.