Reprezentanta diplomatica americana din Atena a fost tinta unui atentat cu racheta antitanc care a explodat in toaleta.
Ambasada Statelor Unite la Atena a fost atacata ieri dimineata cu o racheta, insa explozia nu a produs victime, ci doar pagube materiale minore, transmit agentiile internationale de presa.
Atentatul a avut loc cu putin inainte de ivirea zorilor, la ora locala 5.58, racheta fiind trasa de la nivelul solului, de pe un santier aflat de cealalta parte a strazii.
Potrivit unei surse a politiei din Atena, este vorba despre o racheta antitanc de fabricatie ruseasca, dintr-un tip care circula printre traficantii de arme. Aceasta a aterizat intr-o toaleta de la etajul trei al cladirii, care adaposteste si resedinta ambasadorului american.
Explozia puternica a trezit numerosi locuitori ai cartierului din centrul Atenei, unde se afla ambasada. "A fost o explozie uriasa, s-a cutremurat pamantul. Ne-am trezit si ne-am repezit pe balcon ca sa vedem ce s-a intamplat", a povestit un vecin. In ciuda fortei exploziei, singurele pagube vizibile din exterior au fost cateva ferestre sparte si fumul care iesea prin spatele uriasei embleme cu vulturul american de pe fatada principala.
Perimetrul ambasadei a fost rapid inconjurat de forte ale politiei ateniene si de echipe de interventie, iar zona a fost inchisa circulatiei. Sute de politisti si zeci de masini au fost trimise la fata locului, iar cartierul era survolat de elicoptere. Politia a anuntat ca este in cautarea unei camionete vazute de niste martori la locul faptei in momentul exploziei.
Anarhistii de stanga revendica operatiunea
Incidentul a fost calificat drept "foarte grav" de ambasadorul american la Atena, Charles Ries. Ambasada a mai fost, in urma cu zece ani, tinta unui atentat cu racheta infaptuit de gruparea terorista de extrema stanga 17 Noiembrie, ai caror membri sunt astazi judecati de justitia elena.
La ordinul premierului grec Costas Caramanlis, actuala ancheta a fost incredintata unui fost sef al serviciilor antiteroriste elene, Stelios Siros. Sub sefia acestuia au fost destramate, in 2002 si 2003, doua grupari de extrema dreapta, 17 Noiembrie si Lupta revolutionara populara (ELA).
Ministrul ordinii publice, Viron Polidoras, a anuntat ieri ca politia investigheaza o revendicare a atentatului facuta in numele "Luptei revolutionare", considerata mostenitoarea ideologica a celor doua grupari desfiintate.
Lupta Revolutionara este una dintre cele mai active grupari teroriste, avand o ideologie anarhista anticapitalista. Gruparea se opune interventiei americane din Irak si Afganistan, dar si politicilor economice si sociale ale actualului guvern conservator al Greciei.
Gest de sfidare
Ambasada americana este una dintre cele mai fortificate si mai bine pazite din Atena, fiind adesea tinta protestelor intr-o tara cunoscuta pentru curentele sale antiamericane puternice. Complexul ambasadei este inconjurat de un gard metalic de trei metri, avand garzi la fiecare intrare si la fiecare colt al strazilor din apropiere.
Atacul de ieri provoaca temeri privind recrudescenta violentelor comise de extrema dreapta elena, care a afectat Grecia dupa prabusirea dictaturii Coloneilor, in 1974.
"Autorii atentatului au vrut sa ne transmita: putem lovi ambasada", intr-o actiune "simbolica", a declarat ministrul ordinii publice, Viron Polidoras.