Atac dur pentru intelectualii maghiari: Îl văd pe Viktor Orban peste tot

Sursa: Arhiva EVZ

Liderul deputaţilor UDMR critică afirmațiile intelectualilor maghiari care au spus că UDMR este reprezentantul FIDESZ în România. El susține că cele două partide au o relație bună și că „nu e nimic greșit să ne inspirăm din bunele practici ale Ungariei”.

Liderul deputaţilor UDMR Csoma Botond a făcut o amplă declarație pe Facebook după iese în urma acuzațiilor intelectualilor maghiari din Transilvania, care susţin că UDMR este de fapt reprezentantul FIDESZ în România.

„În zilele acestea la prezentarea petiției referitoare la alegerile din Ungaria, intelectuali maghiari din Transilvania au afirmat la o conferință de presă, că UDMR a devenit ”reprezentantul” FIDESZ în România. Ca orice afirmație sumară, fără prezentarea faptelor, este simplistă, generică și, ceea ce este la fel de dăunător, nu diferențiază“, scrie Csoma Botond, pe Facebook.

El recunoaște însă că UDMR are relații bune cu FIDESZ. „Este incontestabil că UDMR, în calitate de reprezentant legitim al maghiarilor din România, întreține relații bune cu partidul de guvernământ din Ungaria. Nimeni nu poate crede în mod serios că ar fi în avantajul comunității maghiare din România dacă UDMR ar avea relații proaste cu FIDESZ“, mai spune deputatul.

Îl văd pe Viktor Orbán peste tot

„Cu riscul de a mă expune unui linșaj public: petiționarii comit aceeași greșeală ca și o parte a presei din România, îl văd pe Viktor Orbán peste tot, iar într-o oarecare măsură simpatiile lor ideologice le distorsionează percepția asupra realității politice. UDMR este filiala FIDESZ din Transilvania – declară petiționarii. Cu toate acestea, actualul partid de guvernământ din Ungaria nu a dat indicații sau sugestii, cum ar trebui să se manifeste UDMR în viața politică românească, ce mijloace ar trebui să folosească pentru a promova interesele maghiarilor din România: să intre la guvernare sau să rămână în opoziție, cu care partide politice să formeze alianță sau ce inițiative legislative sau executive să aibă.

Evident au fost chestiuni în care FIDESZ s-a poziționat categoric de partea noastră, ca de exemplu, în cazul școlii catolice din Târgu Mureș, Ungaria a anunțat ferm că, dacă nu va fi școală, nu va sprijini aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).. Prin negociere și dialog, iată că acum avem școală“, mai scrie Csoma Botond.

Ne putem inspira din practicile Ungariei

Deputalul mai spune că nu ar fi rău ca România să se inspire din bunele practici ale Ungariei. „Nu văd nimic rău dacă prin inițiativele noastre preluăm unele bunele practici din Ungaria. Nu ar trebui inițiat ceva în România doar pentru că există și în Ungaria? Dacă ar exista într-o altă țară decât Ungaria, ar fi bine pentru România? Aici, ca exemplu, aș menționa pachetul legislativ pentru sprijinul familiei anunțat de UDMR, similar cu ceva ce există și în Ungaria. Scopul este de a sprijini familiile și de a le încuraja să aibă copii, și astfel să îmbunătățim indicatorii demografici din România pe termen mediu și lung, trendurile demografice fiind similare în cele două țări. Dar asta nu înseamnă că familiile monoparentale, persoanele în vârstă, sau persoanele aflate în concubinaj nu sunt importante pentru noi“, se mai arată în declarație.

Probleme de natură ideologică

În legătură cu relația UDMR-FIDESZ, a mai survenit întrebarea, cu privire la relația dintre Uniune și partidele de opoziție din Ungaria.

„Această din urmă relație este îngreunată de doi factori obiectivi: Ferenc Gyurcsány este încă şi acum un personaj dominant al opoziției, care de aproape două decenii incită la ură împotriva etnicilor maghiari din afara granițelor Ungariei, iar celălalt factor este că la alegerile prezidențiale din 2019 partidul Momentum a susținut candidatul USR în detrimentul candidatului UDMR.

S-a vorbit despre o slăbire a pluralismului din interiorul UDMR, presupun că petiționarii se gândesc la prezența tot mai slabă a activităților platformelor ideologice din interiorul Uniunii. FIDESZ nu a interzis aceste platforme, acestea nu funcționează în mod satisfăcător nu din cauza relației bune dintre UDMR și FIDESZ, ci din alte cauze de natură structurală, sau legate de resursa umană", mai scrie Csoma Botond pe Facebook.