Producătorii direct afectați de decizia Guvernului privind accizele au luat poziție împotriva anunțului ministrului de Finanțe, Ioana Petrescu, potrivit căruia, accizele vor fi calculate și la anul pe baza cursului de schimb de 4,74 lei/euro.
„Industria tutunului a avut astăzi o întîlnire cu reprezentanții Ministerului Finanțelor. Ei bine, Ministerul Finațelor ține cu orice pret să-l contrazică pe Guvernatorul Isărescu. În termeni reali, din cauza acestui curs artificial, de 4, 74 lei, acciza la tutun va crește la 1 aprilie la nivelul la care ar fi trebuit să ajungă în 2018”, este citată într-un comunicat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.
În comunicat se mai rpecizează că, pentru ca lipsa de predictibilitate să fie totală, va fi schimbată dramatic și structura accizei, „astfel încât componența ad valorem, care ar fi trebuit modificată gradual, cu câte 1% pe an, va fi modificată brusc cu 4%. Aceasta înseamnă că prețurile vor crește mai mult în segmentele din partea de jos a pieței, decât în segmentele din partea de sus. Compresia pieîei catre segmentul premium va determina creșterea contrabandei”, mai scrie în comunicat.
Gilda Lazăr consideră că majorarea accizei nu va avea drept efect creșterea veniturilor la buget, ci a evaziunii.
„Contrabanda a ajuns în 2014 la un vârf al ultimilor trei ani, 17%, ceea ce se traduce în pierderi anualizate la buget de 500 milioane euro (valoarea unui procent din contrabanda este de circa 35 milioane euro). Această măsură fiscală va afecta și competitivitatea, companiile al căror portofoliu este majoritar în segmentele value-base fiind dezavantajate în raport cu companiile al căror portofoliu se situează în segmentele premium-prestige, segmente în care prețurile vor crește mai putin”, potrivit Gildei Lazăr.
Acesta remarcă faptul că, „începând cu 2016, adio predictibilitate. Nu va mai exista nici un fel de calendar. Din 2016, acciza totală, în lei, se va indexa anual, iar componenta ad valorem va rămâne, teoretic, 14%. Oricum, nimic nu e sigur: dacă FMI-ul o cere, indexarea cu inflatia ar putea avea loc chiar din 2015!”.