Atac devastator în Fâșia Gaza. Zeci de victime în urma unui raid aerian

Sursa foto: X

Apărarea Civilă din Fâșia Gaza a anunțat duminică bilanțul tragic al unui raid aerian israelian asupra unui imobil din Beit Lahia, situat în nordul teritoriului palestinian. Cel puțin 26 de persoane, inclusiv femei și copii, au fost declarate decedate, iar alte 59 sunt în continuare date dispărute sub dărâmături.

Detalii despre incident

Atacul a avut loc în timpul nopții, surprinzând familiile în propriile locuințe. Potrivit purtătorului de cuvânt al Apărării Civile, Mahmoud Bassal, echipele de intervenție au recuperat 26 de trupuri dintre ruine, iar eforturile de căutare continuă. Situația este extrem de dificilă din cauza infrastructurii distruse și a resurselor limitate.Bassal a subliniat că printre victime se numără un număr semnificativ de copii și femei, ceea ce amplifică dimensiunea umanitară a tragediei.

Situația generală în Gaza

Ministerul Sănătății din Gaza a oferit un bilanț general al pierderilor de la începutul conflictului cu Israel, în urmă cu un an. Potrivit acestuia: 43.846 de persoane au fost ucise; 103.740 de persoane au fost rănite.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 47 de decese, ilustrând intensificarea violențelor.

Impactul umanitar și reacțiile internaționale

Atacul de la Beit Lahia este unul dintre cele mai grave incidente raportate în ultimele luni. Organizațiile umanitare și internaționale au atras atenția asupra crizei din Gaza, unde populația civilă suportă costurile majore ale conflictului.

ONU și alte organizații de drepturile omului cer încetarea imediată a ostilităților și acces umanitar neîngrădit în regiune pentru a ajuta victimele.

Deși comunitatea internațională continuă să condamne pierderile masive de vieți omenești, eforturile de mediere a unui armistițiu au avut până acum succes limitat. Situația din Gaza rămâne una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.

Papa cere să se stabilească dacă este genocid în Gaza

Recent, Papa Francisc și-a făcut publică poziția cu privire la susținerea sa pentru demararea unei anchete asupra evenimentelor din Fâșia Gaza pentru a determina dacă acestea îndeplinesc definiția „genocidului”. El a scris despre acest lucru în cartea „Speranța nu dezamăgește niciodată: un pelerinaj către o lume mai bună”, care va fi lansată săptămâna viitoare în mai multe țări pentru Anul jubiliar al creștinismului, celebrat de Biserica Romano-Catolică în 2025.

Memoriile Papei Francisc. Sursa foto: penguinrandomhouse.com

Pontiful menționează situația umanitară dificilă din enclava palestiniană în contextul discuțiilor despre cauzele migrației. În special, el scrie despre primirea refugiaților din zonele de conflict. „Așa cum spun unii experți, ceea ce se întâmplă în Gaza prezintă semnele unui genocid. Este necesar să se investigheze cu atenție dacă această definiție corespunde cu formularea avocaților și a organizațiilor internaționale”, citează ziarul La Stampa extrase din carte.