Părerile economiştilor sunt divergente: în timp ce unii cred că economia a scăzut şi în trimestrul doi, alţii estimează contrariul
Industria şi construcţiile au sprijinit economia în al doilea trimestru al anului, potrivit economiştilor. Dar a fost suficient pentru a întrerupe economia şirul de scăderi faţă de trimestrul anterior? Părerile sunt împărţite. Vremea proastă din primele trei luni ale anului a fost distructivă pentru afaceri. Prin urmare, raportat la un trimestru foarte slab, trimestrul doi ar putea indica o uşoară creştere, spun unii specialişti.
"În trimestrul al doilea ne aşteptăm la o dinamică pozitivă faţă de trimestrul întâi 2012, datorită unui efect de bază favorabil", consideră Cătălina Molnar, economist şef al RBS Bank România. "În zona construcţiilor inginereşti performanţa foarte bună din trimestrul doi a fost susţinută şi de proximitatea alegerilor locale", a completat aceasta.
Ea se aşteaptă la o creştere cu 0,3% a produsului intern brut în trimestrul doi faţă de primele trei luni. Iar în raport cu aceeaşi perioadă de anul trecut, economia ar fi crescut chiar considerabil.
"PIB-ul a crescut cu 1,5 -1,9 % în al doilea trimestru al anului faţă de aceeaşi perioadă din 2011, pe seama creşterii retail-ului, construcţiilor şi agriculturii", estimează Melania Hăncilă, economist şef la Volksbank România.
Ce a tras în jos economia
Părerile sunt însă împărţite. Chiar dacă unele ramuri au funcţionat mai bine în trimestrul doi decât la începutul anului, n-a fost suficient, cred alţi analişti. Vlad Muscalu, economist şef al ING Bank România, spune că industria a accelerat lunile trecute. Cu toate astea, estimează că economia a rămas în recesiune. Majorarea din industrie nu a putut compensa scăderea din servicii.
"Deprecierea leului şi-a pus cel mai probabil amprenta asupra consumului, afectând încrederea consumatorilor", spune Vlad Muscalu. INS prezintă astăzi la ora 10.00 datele privind evoluţia PIB.
"Avansul PIB-ului nu va depăşi 0,5% în semestrul doi, din cauza deteriorării sentimentului consumatorilor."
CĂTĂLINA MOLNAR, economist
Ţinta oficială, ambiţioasă
Deşi şi-a redus prognoza de creştere economică pentru 2012, Guvernul are încă un reper prea ambiţios: 1,2%. Niciuna din estimările analiştilor nu merge atât departe. "Estimăm o creştere economică de aproximativ 0,7 % în 2012, pe fondul unei performanţe slabe a economiei în semestrul al doilea, când ne aşteptăm ca avansul PIB-ului să nu depăşească 0,5 %, din cauza deteriorării sentimentului consumatorilor şi mediului de afaceri pe seama instabilităţii politice şi recoltei agricole sub aşteptări.
În 2012 vor înregistra creşteri doar construcţiile şi retailul", spune Cătălina Molnar de la RBS. Melania Hăncilă are o estimare mai pesimistă: doar 0,5% creştere în 2012 faţă de 2011.