Astronomii au descoperit cele mai mari găuri negre din Univers

O echipă de cercetători de la Universitatea din California a anunţat, ieri, într-o revistă de specialitate, descoperirea a două găuri negre. Sunt cele mai mari de până acum.

Găurile negre se află în centrul unei perechi de galaxii situate la câteva milioane de ani lumină de Terra.

Fiecare gaură neagră are o masă de zece miliarde de ori mai mare decât masa sistemului nostru solar.

Până acum, recordul celei mai mari găuri negre era deţinut de un obiect astronomic cu o masă echivalentă a 6,3 miliarde de Sori.

Cercetătorii Nicholas McConnell şi Chung-Pei Ma scriu în lucrarea lor de cercetare, publicată ieri, că mărimea celor două găuri negre este mult mai mare decât estimările iniţiale. McConnell mai scrie, într-un e-mail trimis către ziarul "The New York Times", că sunt cele mai mari găuri negre măsurate vreodată.

Aceste două obiecte astronomice cresc în acelaşi timp cu galaxiile lor şi înghit alte planete şi stele. "Este o relaţie simbiotică între găurile negre şi galaxiile lor, care a existat de la începutul timpurilor", declara, într-un studiu publicat în iunie, şi astronomul Kevin Schawinski, de la Universitatea Yale.

Cercetorii mai spun că descoperirea celor două găuri negre poate juca un rol determinant în aflarea rolului pe care aceste astronomice îl joacă în formarea galaţiilor.

Tot ieri, şi NASA a anunţat o descoperire importantă: o planetă asemănătoare Pământului.

CITIŢI ŞI:

  • Gaura neagră - sens unic prin spaţiu
  • NASA arată "un obiect excepţional". Cea mai tânără gaură neagră sau stea neutronică
  • O teorie spectaculoasă: Micro-găurile negre traversează nestingherite Pământul