Asteroidul 2011 MD. Totul despre corpul care s-a apropiat astăzi de Pământ

Astăzi, la ora României 20:14, asteroidul 2011 MD a trecut pe deasupra Antarcticii, la o distanţă de circa 12.000 de kilometri faţă de planeta noastră.

Aceasta distanţă înseamnă că asteroidul s-a aflat de circa 32 de ori mai aproape de Pământ decât Luna, satelitul natural aflându-se la o distanţă medie de 384.403 kilometri.

Specialiştii exclud varianta impactului cu Terra. Din păcate, trecerea asteroidului nu a putut fi observată din emisfera nordică. "Din fericire, nu există pericol de impact cu Pământul, iar cei interesaţi, cu ajutorul unui telescop performant, ar putea vedea asteroidul, însă doar din emisfera de sud", spune, pentru EVZ, Cătălina Oana Curceanu, cercetător al Institutului Naţional de Fizică Nucleară din Roma, Italia.

Când un asteroid se apropie mult de Terra, o altă temere vizează posibilitatea ciocnirii cu sateliţi geostaţionari, aflaţi la circa 36.000 de kilometri de planeta noastră. Calculele astronomilor arată însă că riscul ca aceşti sateliţi (folosiţi, de exemplu, în telecomunicaţii) să intre în contact cu 2011 MD este foarte mic.

O nouă întâlnire cu asteroidul, în 2022

Asteroidul se va apropia destul de mult de Terra şi în 2022. Va fi, se pare, o nouă "întâlnire" lipsită de pericole, calculele demonstrând că şansa de impact cu planeta noastră este extrem de mică.  

Potrivit revistei Astronomy Now, la un eventual contact cu atmosfera terestră (deşi şansele sunt extrem de mici), asteroidul "ar arde în întregime, producând o mingea de foc, foarte luminoasă".

În februarie 2011, un alt asteroid a trecut la o distanţă mai mică de Terra. La 4 februarie, asteoridul 2011 CQ1, cu diametrul de circa un metru, s-a apropiat la doar 5.480 de kilometri de Pământ.

Cum va trece asteroidul?