Astăzi, 29 martie, se împlinesc zece ani de la aderarea cu drepturi depline a României la NATO, una dintre cele mai importante realizări ale țării noastre, după căderea comunismului. Peste 40.000 de militari au participat la menținerea păcii în lume. Prețul plătit pentru aceste intervenții: 25 de eroi căzuți la datorie și 140 de răniți sau invalizi.
Într-un mesaj adresat de ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ocazionat de aniversarea a zece ani de când România face parte din Alianța Nord-Atlantică, se precizează că statul român a reuşit, în aceşti zece ani, să consolideze o armată modernă, suplă, eficientă, cu experienţă operaţională, adaptată la standardele şi exigenţele NATO. „Astfel, România şi-a întărit statutul de ţară contributoare la efortul de realizare a securităţii spaţiului euro-atlantic.Integrarea în Alianţă a fost un proces îndelungat, care a beneficiat de larga şi constanta susţinere a poporului român, pentru care statutul de membru NATO semnifică garanţia deplină de securitate pentru România”, transmite Mircea Dușa. Anul aderării a găsit militarii Armatei României în teatrele de operaţii, îndeplinind angajamentele pe care ţara noastră şi le-a asumat în plan militar.
În aceşti primi zece ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică, România a participat la operaţii în Balcanii de Vest, în Afganistan, în Irak şi în nordul Africii. În cadrul acestor misiuni, Armata României a avut o prezenţă consistentă materializată într-un număr total de 40.000 de militari rotiţi în aceste teatre. Preţul acestor participări se măsoară nu doar în resursele materiale alocate, cât mai ales în sacrificiile militarilor români: 25 de eroi căzuţi la datorie sub drapelul patriei şi peste 140 eroi răniţi şi invalizi, precizează oficialul MApN.
„În această zi specială, mulţumirile mele se îndreaptă către aliaţii noştri internaţionali dar mai ales către militarii care au participat şi participă activ la îndeplinirea misiunilor în teatrele de operaţii. Aceştia din urmă sunt cei care poartă numele şi drapelul României şi care fac ca numele ţării noastre să fie auzit tot mai puternic în structurile internaţionale. Profesionalismul lor, standardele impecabile de performanţă atinse în executarea acţiunilor complexe, în cele mai dificile şi mai periculoase locuri din lume, au fost remarcate constant de către partenerii şi aliaţii noştri. Militarii români au fost, în toată această perioadă de profunde transformări, unii dintre cei mai buni ambasadori ai României în lume. Ei merită, cu prisosinţă, felicitările şi recunoştinţa noastră!”, se mai arată în mesajul transmis de ministrul Apărării Naționale.