Astăzi fierbe România! Protocolul național trebuie schimbat! Legătura dintre Covid-19 și cheagurile de sânge. Interviu EVZ

Necropsiile pacienților decedați din cauza Covid-19 i-au convins pe medici că un nou medicament trebuie introdus în schema de tratament a celor afectați. Și asta urgent!

Explicații curate, pe înțelesul tuturor, ne-au fost oferite de Mihaela Andreescu, medic hematolog la Spitalul Colentina din București: „S-a dovedit științific, în urma necropsiilor operate de colegi de-ai noștri din străinătate, că un procent mare dintre cei răpuși de Covid prezentau cheaguri de sânge. Făceau, cum zicem noi, doctorii, tromboze”.

Ce-i de făcut?

„Eh, pentru a preveni formarea acestor tromboze, e musai să includem anticoagulantul în schema de tratament. Nu că nu s-ar folosi și la noi acum. În București și Timișoara este utilizat cu siguranță. Poate și în alte locuri, nu vreau să ofensez pe nimeni, dar eu doar despre aceste două mari orașe am cunoștință că folosesc anticoagulant în tratarea pacienților cu Covid-19. Ideea este alta...”.

Schimbați protocolul național!

Mihaela Andreescu trage aer în piept, apoi reia: „Ideea este ca acest anticoagulant să fie introdus în protocolul național, pentru ca schema de tratament să fie replicată în toate spitalele din România. Degeaba ai un medic deștept într-un orășel, un medic care știe că e nevoie de acest anticoaugulant, dacă în protocol nu este trecut. Nu este, nu-l folosește, ce să facă?”

Sunt semne că acest mesaj a fost „aspirat” și la nivelul comisiei naționale create special, în contextul panedemiei? Să nu se fi creat degringoladă după demiterea medicului Adrian Streinu-Cercel… „Am înțeles că s-au făcut demersuri încă de ieri în acest sens. Sper ca mâine (n.r. - astăzi) să fie reglementat protocolul național. Vreau să subliniez însă un aspect deosebit de important”, a mai comentat hematoloaga Mihaela Andreescu, în exclusivitate pentru evz.ro.

Eliminarea deceselor cauzate de tromboze

Ce anume?

„Să fie foarte clar: anticoagulantul este un medicament care, administrat, previne formarea cheagurilor de sânge. Elimini, așadar, o cauză a morții. Pacienții infectați cu Covid-19 nu mai mor și din cauza trombozelor. Dar asta nu înseamnă, atenție!, că anticoagulantul vindecă total pacientul, gata am găsit leacul magic. Nu! Pentru că bolnavul respectiv poate avea alte comorbidități, alte complicații. Eu spun că trebuie să le oferim șanse mai mari acestor oameni, trebuie să-i tratăm din câte mai multe puncte de vedere”, ne-a declarat medicul hematolog Mihaela Andreescu.

Încă o remarcă: „Ca să fie și mai limpede, adaug că anticoagulantul trebuie administrat pe lângă toate celelalte medicamente aflate deja în schema de tratament, adică pe lângă antivirale și toate celelalte. În plus, se dă anticoagulant doar celor care nu fac reacții adverse, care nu au contraindicații”.

Tratament pe toate căile patogenice

„Ce să vă mai zic legat de acest anticoagulant? Trebuie dat inclusiv pacienților asimptomatici. Să sperăm că de mâine (n.r. - astăzi) Comisia Covid-9 va introduce anticoagulantul în protocolul național, pentru că pacienții trebuie tratați pe toate căile patogenice, tot timpul trebuie să ne gândim la toate, nu poți spune că este doar tromboză sau doar pneumonie, nu trebuie ignorat nimic”, a concluzionat Mihaela Andreescu, medic hematolog la Spitalul Colentina.

Exclusiv evz.ro