Astazi este Inaltarea!

Credinciosii crestin-ortodocsi si catolici praznuiesc ridicarea Domnului la Cer.

Au trecut patruzeci de zile de la Invierea Domnului, astfel ca, astazi, crestinii celebreaza sarbatoarea Inaltarii Lui la Ceruri. Una dintre cele mai vechi sarbatori crestine, ridicarea lui Iisus si asezarea Sa de-a dreapta Tatalui, are o profunda semnificatie. Este expresia preamaririi Domnului, care, prin ridicare la dreapta lui Dumnezeu, domneste iar, dupa ce a invins moartea.

Aceasta izbanda este sarbatorita, ca de fiecare data, intr-o zi de joi, data schimbandu-se in functie de ziua in care cade Pastele. Astazi, gospodinele coc cozonaci si pasca, vopsesc oua rosii si pregatesc masa imbelsugata, ca la Paste. Este ziua in care credinciosii se saluta cu „Hristos S-a Inaltat!”.

Apostolii martori au fost binecuvantati Cea mai veche mentiune despre aceasta sarbatoare dateaza din 332, in scrierile lui Eusebiu al Cezareei, in care se arata ca Inaltarea se sarbatorea atunci odata cu Rusaliile, adica a 50-a zi dupa Pasti. Din secolul IV se sarbatoresc separat, iar mai tarziu sunt compuse canoanele slujbei Inaltarii de catre imnografii vremurilor.

Iisus s-a inaltat la Cer in prezenta apostolilor Sai, pe care i-a facut martori ai actului sacru, binecuvantandu-i. „Si i-a dus afara pana spre Betania si, ridicandu-si mainile, i-a binecuvantat. Si pe cand ii binecuvanta, S-a despartit de ei si S-a inaltat la cer”, scrie Apostolul Luca in Evanghelie.

Pastele Cailor si Ispas Tot astazi, in popor se spune ca este si Pastele Cailor sau Joia Iepelor, conform unei legende: Sfanta Fecioara le-ar fi spus animalelor din grajdul unde L-a nascut pe Domnul sa nu fie satule decat astazi, suparata de zgomotul lor. Sarbatoarea Inaltarii mai este cunoscuta si sub numele de Ispas, de la cuvantul slav „Supasu”, care inseamna „Mantuitorul”.