Găsit în conflict de interese, președintele Colegiului Medicilor din România ajunge din nou în instanță, după ce a făcut afaceri, în familie, cu bani europeni
Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a dat în judecată pe președintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, pe fiica acestuia, Daniela, dar și două din instituțiile pe care le conduce, Institutul de Medicină Legală (IML) și Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Iași. Inspectorii ANI vor să recupereze de la familia acestuia prejudiciul creat prin încheierea contractului cu încălcarea prevederilor legale referitoare la conflictul de interese. Astfel, reclamanții le solicită judecătorilor din cadrul Curții de Apel Iași să dispună anularea celor zece contracte de muncă, respectiv prestări servicii încheiate de Vasile Astărăstoae, în calitate de șef al IML și al UMF Iași, în valoare totală de 204.759 de lei.
„Vom sesiza Curtea de Conturi!“
Reprezentanții ANI susțin că, potrivit procedurilor, după încheierea acestui nou proces, vor sesiza Curtea de Conturi, pentru recuperarea prejudiciului. „Am introdus o acțiune pentru anularea actelor respective. Conform procedurilor legale, actele încheiate în situația de conflict de interese trebuie anulate. Din acest motiv am chemat în judecată toate părțile implicate, respectiv Vasile Astărăstoae, Daniela Astărăstoae, IML și UMF Iași, dar și Ministerul Muncii. După soluționarea acestei cereri aflate pe rolul Curții de Apel Iași, vom sesiza Curtea de Conturi, pentru recuperarea prejudiciului“, a declarat Ioana Lazăr, din cadrul Departamentului Juridic al ANI.
De unde a pornit scandalul
În decembrie 2011, ANI a anunțat că a constatat, în urma procedurilor de evaluare, indicii referitoare la posibila săvârșire de către Vasile Astărăstoae, în calitate de director al IML și rector al UMF Iași, a infracțiunilor de conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice.
Aceasta, ca urmare a semnării de către Astărăstoae a unui număr de zece contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, în valoare totală de 204.759 de lei, încheiate între IML și UMF Iași, cu propria persoană, precum și cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanțare europeană. „Începând cu data de 1 mai 2010, Vasile Astărăstoae a participat, în baza unui număr de patru contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, la impementarea a trei proiecte cu finanțare europeană, atât în calitate de reprezentat legal al UMF Iași – instituție publică parteneră în proiect –, cât și în calitate de salariat. IML Iași, reprezentat legal de același Vasile Astărăstoae, în calitate de director, a încheiat trei contracte civile de muncă, respectiv de prestări servicii, cu Daniela Astărăstoae, fiica acestuia, și trei contracte cu propria persoană“, au menționat cei de la ANI.
În urma constatărilor făcute, inspectorii ANI au sesizat Parchetul, iar Vasile Astărăstoae a și fost trimis în judecată pentru conflict de interese, dosarul aflânduse pe rolul Judecătoriei Iași.
A pierdut procesele
În urmă cu câteva luni, judecătorii bucureșteni au respins cererea formulată de Vasile Astărăstoae împotriva celor de la ANI.
Șeful UMF Iași a intentat două procese Agenției Naționale pentru Integritate. Astărăstoae a deschis procese împotriva inspectorilor de integritate, după ce aceștia au constatat că rectorul UMF s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate și în conflict de interese. Rectorul UMF Iași a contestat în instanță raportul ANI, ce l-a declarat incompatibil pe Astărăstoae în urmă cu aproximativ trei ani, dar fără succes, deoarece magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție i-au respins acțiunile. Astărăstoae s-a declarat „vânat de inspectorii de integritate, care au fost supuși presiunii de către procurori”. Ministerului Educaţiei au cerut demiterea acestuia, însă o parte din colegii lui de la UMF Iași s-au opus.
„În ciuda eforturilor, medicii rămân funcționari”
Șeful Colegiului Medicilor din România, al IML Iași și al UMF „Gr.T. Popa“ a spus recent că speră ca doctorii să nu mai fie considerați funcționari publici. El a adăugat că s-au făcut eforturi și demersuri legale tocmai în acest scop. „Vrem ca medicii să nu mai fie considerați, din punct de vedere legal, funcționari publici“, a menționat rectorul UMF Iași, Vasile Astărăstoae.
Acesta făcea referire la proiectul de lege prin care se diferenția statutul doctorilor de cel al funcționarilor publici și pe care fostul președinte, Traian Băsescu, și-a dat acordul, semnându- l.
Însă, recent, Curtea Constituțională a considerat că această prevedere legală este neconstituțională, astfel că medicii rămân cu statutul de funcționari publici.