Asta mai lipsea! Linia pentru producția de măști românești s-a stricat. Orban cere anchetă

Asta mai lipsea! Linia pentru producția de măști românești s-a stricat. Orban cere anchetă

La aproape o lună de la punerea lor în funcțiune, liniile pentru producția de măști ale companiei de stat Romarm, achiziționate din China cu un milion de dolari, s-au stricat.

Ca urmare a acestui incident, Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Apărării să demareze o anchetă.

„I-am solicitat domnului ministru o anchetă pentru a verifica care sunt motivele pentru care a fost oprită temporar producția și evident, sunt convins că domnul ministru va lua toate deciziile care se impun pentru a relua producția și a putea asigura piața românească din producția internă o cantitate și de la compania de la Dragomirești, din județul Dâmbovița (filiala Romarm care ar trebui să producă măști - n.r.)”, a spus premierul Ludovic Orban.

Liniile de producție de măști de la Romarm, companie producătoare de armament deținută de stat, au fost puse în funcțiune în urmă cu o lună, pe data de 27 aprilie. Ciudat este că timp de 1 lună statul român nu a vândut nicio mască din propria producție.

Ne puteți urmări și pe Google News

„La Romarm, companie din portofoliul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, se instalează echipamentele automatizate pentru trei linii de producţie de măşti chirurgicale”, anunța Virgil Popescu, pe 14 aprilie.

„Astfel Romarm va avea, până la sfârşitul lunii, capacitate de producţie maximă de 500.000 de măşti chirurgicale, pe zi. Totodată, echipamentul necesar pentru linii de producţie de măşti tip FFP2, pentru spitale, va ajunge în România după Paşte, după care va fi instalat la Romarm. Împreună facem România bine”, a mai spus ministrul Economiei.

Directorul Romarm, Gabriel Țuțu, a declarat pentru Observator că maşina pentru confecţionat măşti de tip N95 este defectă de o lună. Mașinăria s-a defectat fix în ziua în care premierul Ludovic Orban venise în vizită, scrie Antena 3.

Într-un raport menționat de sursa citată, se arată că producția de la Romarm ”e cu mult în afara limitelor prevăzute în contract, funcționarea mașinilor e instabilă și necesită opriri frecvente, iar nivelul de rebuturi (40%) afectează productivitatea”.

O firmă controlată de mai mulţi italieni a încasat aproape un milion de dolari de la România ca să importe echipamentele, însă nu şi-a asumat şi instalarea lor.