Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) România a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că susține adoptarea sistemului electoral mixt, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, separarea funcției administrative de funcția politică, precum și existența obligatorie a administratorului public la nivelul primăriilor.
AID susține adoptarea unui sistem electoral mixt, majoritar uninominal și proporțional pe liste, astfel încât membrii Senatului să fie aleși prin vot uninominal iar membrii Camerei Deputaților să fie aleși prin vot pe lista națională, precum și reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 pentru a fi în concordanță cu votul cetățenilor exprimat la referendum.
Potrivit Asociației, o reformă electorală în prezent este vitală, urgența acesteia fiind cauzată de două aspecte: pe de o parte timpul scurt rămas până la următoarele scrutine electorale (alegerile locale – iunie 2016 și alegerile parlamentare – noiembrie 2016), si, pe de alta parte, de eșecul aplicării sistemului electoral actual, referindu-ne aici la numărul mare al parlamentarilor și implicit la nivelul ridicat al cheltuielilor cu aceștia.
Astfel, ar fi nevoie de minimum un an de zile pentru realizarea modificărilor necesare și finalizarea legislației electorale printr-un proces transparent, cu implicare masivă a societății civile, precum și pentru pregătirea și punerea efectivă în aplicare a acestor legi, atât pentru instituțiile publice implicate, cât și pentru partidele politice de a avea suficient timp în vederea stabilirii de criterii pe baza modificării legislației electorale pentru a selecta cei mai buni candidați la alegerile locale și parlamentare.
În același timp, AID consideră că se impune inclusiv organizarea unui referendum privind sistemul de vot care să asigure suportul civic necesar pentru schimbarea sistemului actual și aplicarea unui sistem mai eficient și mai benefic atât din perspectiva cetățeanului/ alegătorului cât și din perspectiva necesității întăririi Parlamentului ca for democratic suprem reprezentant al poporului român.
Asociația propune alegerea primarilor în două tururi de scrutin, acest proces vizând creșterea semnificativă a participării cetățenilor la vot și posibilitatea tuturor candidaților de a-și susține în egală măsură propunerile electorale. Actualul sistemul reduce din democrația procesului electoral și avantajează primarii care se află în exercițiu.
O altă măsură de reformă electorală propusă de AID este cea de separare a funcției administrative pe care o deține respectivul primar/ președinte de Consiliu județean la nivelul comunei/ orașului/ municipiului/ județului de funcția politică de conducere de președinte în cadrul filialei partidului din care face parte. În viziunea AID, această măsură este esențială pentru reducerea corupției la nivelul administrației publice locale în situația în care corupția este dovedită la nivelul autorităților statului prin suprapunerea influențelor politice cu influențele administrative.
Nu în ultimul rând, Asociația pentru Implementarea Democrației solicită modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/ 2001 cu modificările și completările ulterioare astfel încât existența administratorului public să fie obligatorie și nu opțională cum este în prezent la nivelul consiliilor locale și județene, separând astfel nivelul politic de cel administrativ. În caz contrar, se impune limitarea mandatelor de primar/ consilier local/ consilier județean la maximum două mandate.
Propunerile vizează reducerea corupției în administrația publică prin restrângerea acumulării unei puteri personale la nivelul unui singur lider politic, cu atât mai mult in situația deținerii puterii pe o perioada lungă de timp fără existența unui funcționar public care să asigure managementul administrației publice (administrator public).
Conform comunicatului, AID consideră Parlamentul României și Administrația Publică Locală drept cele mai importante instituții democratice deoarece acestea reprezintă în mod direct cetățeanul României și sunt sau trebuie să fie cel mai aproape de nevoile acestuia, potrivit celor mai multe sondaje de opinie, instituția primarului fiind cea mai apreciată în rândul cetățenilor.
”În același timp, în ceea ce privește instituția Parlamentului, instituție fundamentală a democrației și care se bucură de aprecierea care i se cuvine în statele cu democrație consolidată, considerăm că este momentul, la 25 ani de la căderea comunismului în România, ca aceasta instituție să își recapete rolul și locul meritat într-o societate democratică. Încrederea cetățenilor în instituția Parlamentului este, așa cum știm, foarte redusă în România, în urma repetatelor scandaluri de corupție, a calității scăzute a activității unora dintre parlamentari, atât în Parlament cât și la nivelul circumscripțiilor, a cheltuielilor ridicate alocate activității parlamentarilor”, se mai arată în comunicat.