Askar Yedilbayev, expert Organizaţia Mondială a Sănătăţii: "Ţara ar trebui să fie în alertă TBC!"

Reprezentantul OMS atenţionează că mulţi dintre români nu mai răspund la tratament.

Askar Yedilbayev, re­prezentantul OMS pentru Europa, vor­beşte despre evoluţia TBC-ului în România, cauzată de ignoranţa bolnavilor şi de lipsa tratamentelor potrivite. 50 de persoane se îmbolnăvesc zilnic de TBC. Suntem pe primul loc în Europa la incidenţa acestei boli, iar aproape jumătate dintre cei afectaţi au devenit rezistenţi la tratamentul clasic. Evz: Câţi români suferă de TBC? Askar Yedilbayev: Oficial, în România există 34.000 de bolnavi, iar din aceştia 1.200 au dezvoltat turbeculoză rezistentă la medicamente (TRM). TRM e extrem de greu de tratat, medicamentele normale nu sunt eficiente şi e nevoie de un tratament care este mult mai costisitor. Cât de scump e tratamentul? Comparând tratamentul pen­tru tuberculoza normală şi cea rezistentă la medicamente, este o diferenţă imensă de costuri. Pentru TBC, tratamentul pentru 6-8 luni este de aproximativ 100 de euro, în timp ce TRM necesită tratament pentru aproximativ 2 ani, ale cărui costuri ajung la 3.500 de euro pe an. Cum s-a ajuns la atât de multe cazuri de tuberculoză rezistentă la medicamente? TRM este cauzată de tratamentul inadecvat. Pentru a omorî bacteriile, ar trebui să fie o concentraţie potrivită a tratamentului în organism. Dar pacientul nu îşi ia medicamentele sau ele nu se găsesc în ţară, aşa că această concentraţie e scăzută. O altă cauză este că pacientul nu respectă planul de tratament, fie din cauza consumului excesiv de alcool, sau are alte probleme care îl impiedică să ajungă la unităţile de tratament în timpul programului.

Tratamentul greşit face ca bacteriile să dezvolte mutaţii, iar organismul devine re zistent la medicamente. Cum se pot rezolva problemele? În primul rând, ar trebui rezolvate alocarea bugetului şi sistemul descentralizat de procurare a medicamentelor. Buna organizare şi centralizarea acestui sistem la nivelul Ministerului Sănătăţii va salva bani, va face ca managementul să fie mai eficient. Când sistemul nu e centralizat, fiecare spital e responsabil de procurarea medicamentelor, iar asta duce la o situaţie haotică, aşa cum există acum în România.

Ce ar trebui să facă bolnavii? Unul din factorii ce cauzează răspândirea TBC este stigmatul. Oamenilor le e jenă să spună că suferă de TBC şi îşi acund boala până când acesta se agravează. Ascund afecţiunea şi pentru că nu îşi pot părăsi locul de muncă, iar mulţi dintre ei sunt singura sursă de venit a familiei. Aşa că ei continuă să-i îmbolnăvească şi pe alţii.

Cât de uşor se tretează tuberculoza clasică? Tuberculoza se poate vindeca, iar tratamentul, atât în România, cât şi în restul Europei, este gratuit. Este important ca oamenii să fie bine informaţi. "Tratamentul greşit face ca bacteriile să dezvolte mutaţii, iar organismul devine imun la medicamente." susţine Askar Yedilbayev

3.500 de euro costă tratamentul anual al unui bolnav care a dezvoltat rezistenţă la tratamentul clasic

"Situaţia este critică"

Reprezentantul OMS a avut o întrevedere cu oficiali din Ministerul Sănătăţii şi de la Departamentul de Sănătate Publică, în cadrul căreia s-a discutat despre elaborarea unui plan de a combate tuberculoza rezistentă la medicamente.

Conform planului, până în 2015 vor fi trataţi 75% dintre pacienţii diagnosticaţi cu TRM. De asemenea, se doreşte diagnosticarea a 85% dintre cei care sunt în categoria de risc. "Până în 9 iunie va avea loc o altă vizită din partea OMS, pentru a ridica din nou problema în faţa autorităţilor. Sitaţia este critică, iar ţara ar trebui să fie în alertă", a spus Askar Yedilbayev. CARTE DE VIZITĂ

ASKAR YEDILBAYEV, medic

  • A profesat în Kazahstan
  • S-a specializat în Sănătate Publică la Universitatea din Boston
  • Are experienţă în programe naţionale de tratare a tuberculozei rezistente la medicamente