Volumul total al primelor brute subscrise, pe toate segmentele de asigurări, s-a situat, anul trecut, la peste 7,9 miliarde lei, în scădere cu 4,30% comparativ cu subscrierile de 8,3 miliarde din 2010, a anunţat astăzi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Cel mai bine au evoluat anul trecut asigurările de locuinţe, care au înregistrat un plus de circa 67%.
La finele anului trecut, circa cinci milioane de locuințe din totalul de opt milioane aveau asigurare. Cu toate astea, la sfârşitul anului 2010, piaţa de asigurări înregistrat o scădere nominală a subscrierilor de 6,36% comparativ cu 2009.
“Starea economiei nu este singurul obstacol cu care se confruntă piaţa de asigurări. Pentru o recuperare mai rapidă, societăţile din această industrie trebuie să devină mai flexibile, pentru a se adapta cerinţelor consumatorilor şi a satisface aşteptările acestora, atât la nivelul produselor, cât şi la cel al distribuţiei şi al calităţii serviciilor", a declarat Cosntantin Buzoianu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
Cresc asigurările de viaţă Potrivit CSA, primele brute subscrise pe segmentul asigurărilor de viaţă au totalizat peste 1,74 miliarde lei, în creştere nominală cu 4,6% comparativ cu nivelul de 1,66 miliarde lei înregistrat în anul 2010.
Pe acest segment de piaţă, asigurările de viaţă tradiţionale şi cele cu componentă investiţională de tip unit-linked deţin, cumulat, 96,82% din totalul subscrierilor.
Primele brute subscrise pe segmentul asigurărilor generale au scăzut însă cu 6,53% anul trecut, ajungând la 6,2 miliarde lei.
Potrivit CSA, asigurările de tip Casco, cele de răspundere civilă auto (RCA şi CMR) şi asigurările de incendiu şi alte calamităţi naturale deţin, împreună, 84,8% din volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurări generale.
Creştere cu 68% pe asigurările de locuinţe
Introducerea în 2011 a obligativităţii de a asigura locuinţa a rotunjit însă bine afacerile asigurătorilor pe segmentul property. Astfel, volumul de prime brute subscrise pentru asigurările de locuinţe, facultative şi obligatorii, se ridica la aproape 676,6 milioane lei, în creştere cu 66,8% faţă de nivelul de 405,7 milioane de lei înregistrat în 2010.
Asigurările facultative pentru locuinţe au generat un volum de prime brute subscrise de 641,2 milioane de lei, nivel în creştere cu 70,5% faţă de 2010. Subscrierile aferente poliţelor obligatorii pentru locuinţe s-au situat la 35,3 milioane de lei, nivel mai mare cu 19,5% faţă de anul precedent.
Astfel, la sfârşitul anului trecut, erau în vigoare peste 4,4 milioane de contracte de asigurări facultative pentru locuinţe şi mai mult de 574.000 de poliţe obligatorii.
Indemnizaţii brute plătite
Societăţile de asigurări au plătit, în 2011, indemnizaţii brute totale de aproape 4,5 miliarde lei, nivel în scădere nominală cu 11,78% faţă de anul anterior, când volumul acestora depăşea 5 miliarde lei.
Indemnizaţiile brute plătite în baza contractelor de asigurări generale s-au ridicat la aproximativ 4,2 miliarde lei, valoare în scădere cu 12,78% comparativ cu 2010. Nivelul indemnizaţiilor brute şi maturităţilor aferente asigurărilor de viaţă au totalizat peste 288 milioane lei, înregistrând o creştere cu 5,95% faţă de anul anterior (271,9 milioane lei). CITIŢI ŞI:
- Învăţătură de minte: De ce e bună asigurarea casei