Asiguraţii, invitaţi să plătească din buzunar pastilele ieftine. "Nu există boală fără cel puţin 5-6 medicamente sub 10 lei"

Producătorii şi pacienţii nu agreează modifi carea listei de compensate astfel încât medicamentele sub 10 lei, care reprezintă 60% din piaţă, să nu mai fi e plătite prin asigurări

Guvernul pregăteşte modificarea pachetului de servicii de bază de care vor beneficia asiguraţii chiar în contractul - cadru de anul viitor. "Vrem eliminarea listelor de aşteptare pentru tratamentul bolnavilor oncologici sau de diabet. Vom elimina, însă, de la compensare, medicamentele neesenţiale, ieftine, cu valoare până în 10 lei, ca de exemplu expectorantele, deoarece acestea pot fi susţinute de asigurat, dar costă fondul de sănătate aproape 20 milioane de euro anual", a anunţat ministrul Vasile Cepoi. Măsura nu are cum să producă economii substanţiale, susţin opozanţii ideii. "E o lovitură pentru producătorii de generice, dar şi pentru pacienţi, în condiţiile în care nu există categorie terapeutică în care să nu existe cel puţin 5-6 produse sub 10 lei. Sunt pensionari care se uită şi la 50 de bani, nu poţi să le ceri bani pentru pastilele ieftine", comentează Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice. Mult mai eficient pentru bugetul Sănătaţii ar fi ţinerea în frâu a fraudelor cu un sistemul informatic perfomant (reţetă electronică şi card de asigurat) şi standardizarea costurilor în spitale astfel încât să nu mai fie unităţi unde mănuşile costă 1 leu, iar altele să le cumpere de cinci ori mai scump", adaugă Damian. Şeful Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, e convins că măsura nu va intra în vigoare: "E o gogomănie. Cei care produc pastile ieftine ori le vor scoate de pe piaţă, ori le vor scumpi să coste peste 10 lei". "Nu există nicio categorie tera peutică în care să nu existe cel puţin 5-6 medicamente sub 10 lei." DRAGOŞ DAMIAN, CEO Terapia Ranbaxy CITIŢI ŞI:

  • Nu mai primim medicamente compensate sub 10 lei de la 1 ianuarie 2013!
  • Casele de asigurări de sănătate vor verifica lunar "socotelile" furnizorilor medicali