Ascensor la purtator

Troliul motorizat portabil te ridica in cateva secunde pe peretii cladirilor.

Eroii care escaladeaza cladiri sau piscuri muntoase in cateva secunde vor deveni curand realitate, odata cu introducerea pe scara larga a troliului portabil, un dispozitiv creat, initial, pentru armata americana, dar care si-a gasit si alte intrebuintari, pasnice.

Troliul a fost creat, in 2004, de un grup de tineri participanti la un concurs organizat de infanteria americana. Tema concursului era proiectarea unui dispozitiv usor, capabil sa ridice rapid un soldat complet echipat, cu ajutorul unui cablu.

Troliul portabil a fost realizat de Nathan Ball si alti trei studenti de la Massachusetts Institute of Technology, din piese de la diferite aparate uzate.

Succesul repurtat de inventia lor

i-a determinat pe studenti sa se lanseze in afaceri. Ball este astazi director tehnic al Atlas Devices, compania ce comercializeaza vinciul. Lui ii revine meritul principal, el fiind cel care a imaginat sistemul de role ce actioneaza cablul de ridicare.

Usor si puternic Responsabilii companiei asigura ca troliul poate atinge viteza de trei metri pe secunda, astfel incat un pompier sau un soldat complet echipat poate ajunge pe acoperisul unei cladiri de patru etaje in mai putin de patru secunde.

Astfel, in loc sa se chinuiasca pe scari cu tot echipamentul in spinare, personalul implicat intr-o operatiune de salvare poate ajunge la etajele superioare la fel de repede ca si cum ar merge cu liftul. In plus, dispozitivul poate fi actionat cu o singura mana, celalalt brat fiind liber sa tina diverse echipamente.

Singura problema este aceea ca, pentru a folosi aparatul, cablul trebuie sa fie ancorat de acoperisul cladirii. Troliul poate fi actionat si prin telecomanda, in special pentru transportul de echipamente sau provizii. Totodata, prin atasarea unei cutii de transmisie, dispozitivul poate fi folosit si pentru remorcarea unor vehicule ce blocheaza traficul.

Avand o greutate de doar 7 kg, troliul poate fi usor transportat in regiuni muntoase, dificile, pentru diverse operatiuni de salvare. Putand  ridica o greutate de peste 450 kg, el ar putea fi folosit pentru a sustine un salvator si o victima.

Aparatul functioneaza cu o baterie litiu-ion reincarcabila integrata, care ii permite sa ridice o incarcatura de 113 kg pana la 183 metri. Totodata, dispozitivul poate fi alimentat si de la un alt vehicul, gratie unui adaptor special.

Atlas Devices a incheiat deja un contract cu armata americana, in valoare de 120.000 de dolari , pentru a furniza diferite prototipuri. Se estimeaza ca, in cativa ani, pretul vinciului va scadea suficient incat sa si-l poata permite si cei care pleaca in weekend la munte.