O tânără de 16 ani din Iaşi suferă de o boală hormonală care face ca sânii ei să nu se oprească niciodată din crescut. A trecut prin două operaţii chirurgicale de ajustare dat tot nu e suficient.
Caz rar de sâni gigant întâlnit la o fată din Iaşi. La numai 13 ani, copila ajunsese să aibă sâni neîncăpători în nicio mărime de sutien. Pieptul mare nu o bucura deloc. Ba mai mult, a devenit victima colegilor care o arătau cu degetul. Râdeau înfundat de fiecare dată când o vedeau. Medicii i-au tăiat aproape 8 kilograme din cei doi sâni, în decursul a două intervenţii. Insuficient însă. Sânii continuă să crească, iar fata, ajunsă acum la 16 ani, nu a scăpat de coşmarul care, ştiinţific, poartă denumirea de gigantomastie.
Modificări la 9 ani
Sânii unei fetiţe din judeţul Iaşi au crescut fără oprire. Viaţa obişnuită de copilă care se joacă cu prietenele a fost tulburată în jurul vârstei de 9 ani. Atunci a observat modificări ale pieptului, diferite faţă de cele ale altor colege de la şcoală. Pe zi ce trecea, sânii deveneau tot mai mari. Pur şi simplu nu se opreau din creştere. „Îmi era ruşine să port haine la fel ca celelalte fete. Mă îmbrăcam cu tricouri mai mari, mai largi, ca de bărbaţi”, a povestit adolescenta. În scurt timp, sânii fetei au depăşit cu mult mărimea pieptului mamei ei. „Purtam două bustiere una peste alta ca să îi ţină adunaţi şi să stea cât de cât ficşi”, a spus fata. Colegii şi cunoscuţii o porecleau “Luciu”, după numele vedetei care s-a remarcat tocmai prin mărimea sânilor. Fata a fost din ce în ce mai afectată.
Boală rară
Dimensiunea uriaşă a sânilor a afectat-o din ce în ce mai mult. Greutatea pieptului era resimţită şi de coloana vertebrală, iar poziţia corpului începuse să fie modificată, gârbovită. Pe lângă aceste aspecte de ordin fizic, fata a avut şi tulburări socio-psihologice. Disperaţi, părinţii fetei au decis să ceară ajutorul medicilor specialişti. „Sânii care se dezvoltă rapid la vârste fragede reprezintă o boală. Se numeşte gigantomastie, afecţiune de care suferă şi această pacientă. Boala este dată de hormonii sexuali feminini care activează glandele mamare ce pot atinge o dezvoltare aberantă”, a explicat dr. Radu Budurcă, medic primar chirurgie plastică, secţia exterioară a Spitalului “Sfântul Spiridon” din Iaşi. Cu alte cuvinte, în momentul în care a început procesul de pubertate, fetiţa a suferit o creştere excesivă a glandelor mamare, dezvoltare care în cazul ei a fost programată genetic să se dezvolte anormal.
5 kilograme tăiate
Când s-a prezentat la medic, sânii fetei erau atât de grei şi de mari încât îi ajungeau până în dreptul buricului. În aceste condiţii singura soluţie a fost cea a intervenţiei chirurgicale pentru reducţia lor. „La prima intervenţie de reducţie mamară am tăiat 2,5 kilograme dintr-un sân şi 2,2 kilograme din celălalt sân. Aproape 5 kilograme au fost înlăturate la prima mamoplastie”, a spus dr. Budurcă. Practic, operaţia a însemnat reducerea ţesutului prin partea inferioară a fiecărui sân. După această intervenţie chirurgicală sânii au rămas la o dimensiune normală în acord cu greutatea şi înălţimea fetei. „Fiecare sân s-a redus până la 800 - 1.000 de grame. Operaţia am făcut-o în aşa fel încât să păstrez aureola pentru a păstra funcţia de alăptare a sânului”, a completat dr. Budurcă. Fata a făcut această primă operaţie pe când avea doar 13 ani.
Au crescut iar
În nici doi ani de la prima intervenţie, sânii fetei au ajuns aproape la aceleaşi dimensiuni uriaşe. „Problema acestei boli este că dezvoltarea glandei mamare nu este oprită odată cu intervenţia de reducţie a ţesutului mamar. Practic, cresc continuu”, a afirmat medicul. Aşa se face că adolescenta a fost nevoită să mai treacă o dată prin acelaşi coşmar. S-a prezentat la medic, iar după consultaţii s-a decis o nouă operaţie de reducere. În timpul acestei intervenţii, de la ambii sâni s-au scos aproape 3 kilograme de ţesut. După o intervenţie de patru ore pe masă de operaţie, adolescenta a plecat acasă cu un bust nou. Dimensiunea şi forma sânilor nu mai atrăgeau atenţia celor din jur.
Tratamente din plante
Gigantomastia, boala rară de care suferă eleva din Iaşi nu poate fi eliminată definitiv. Specialiştii spun că ritmul de creştere al sânilor poate fi ţinut sub control, dar nu poate fi oprit. Acum, la mai bine de un an de la a doua intervenţie, tânăra urmează un tratament naturist. După ce a descoperit boala, a consultat numeroşi medici ginecologi care au sfătuit-o să urmeze tratamente hormonale cât mai puţin agresive. Pentru că încă este în creştere şi în plină dezvoltare ca femeie, adolescenta face tratament pe baze din plante. „Sânii au mai crescut puţin de la ultima operaţie, dar nu foarte mult. Sunt foarte mulţumită faţă de cum era la început”, a afirmat fata, acum în vârstă de 16 ani. Medicii nu pot spune deocamdată cât timp este nevoită să urmeze tratamentul sau dacă ritmul de creştere al sânilor se va opri vreodată total.
Cel mai grav caz: 44,8 kilograme de ţesut îndepărtat
Gigantomastia sau boala sânilor care cresc anormal este o afecţiune rar întâlnită. Din datele existente până acum la Iaşi nu a mai fost înregistrat în ultimii 20 de ani un astfel de caz. Literatura medicală de specialitate din alte ţări prezintă foarte puţine cazuri, cu o incidenţă de 1 la 100.000 de femei. Gigantomastia este recunoscută atunci când un sân al unei femei este cu 600 de grame mai mare decat greutatea normală, calculate după indici ce ţin de greutate, înălţime şi structura fiecărei femei în parte. Primul diagnostic de acest fel a fost pus unei femei în 1648. Unul din primele cazuri studiate a fost în 1670. După moartea femeii care suferea de această boală i-a fost înlăturat un sân care cântărea 29 de kilograme. Cel mai grav caz cunoscut până acum în literatura de specialitate este cel din 2007, din localitatea Ilorin (Nigeria). Doctorii au operat-o pe femeia bolnavă, iar ţesutul scos de la ambii sâni cântărea 44,8 kilograme.