Aşa arată tatuajul wireless care ar putea înlocui aparatele de monitorizare a pacienţilor

Semnele vitale ale unui pacient, cum ar fi temperatura sau frecvenţa cardiacă, ar putea fi în curând monitorizate cu ajutorul unui simplu plasture care nu necesită niciun fel de fir.

Eliminarea cablurilor voluminoase şi a electrozilor utilizaţi, în acest moment, pentru a afişa pe monitoare valorile semnelor vitale, va face mai confortabilă şederea pacienţilor în spital. Cercetătorii au încorporat senzori electronici într-un plasture mai subţire decât diametrul unui fir de păr, care a fost aplicat pe un suport de poliester. Practic, seamănă şi se aplică asemenea tatuajelor temporare pe care le folosesc copiii. Plasturele este rezistent la apă Rezultatele inventatorilor au fost foarte bune. Senzorii din plasture sunt suficient de rezistenţi pentru a nu se strica dacă pacientul se mişcă şi nici apa nu le produce stricăciuni. Un astfel de plasture poate funcţiona până la două săptămâni, după care trebuie schimbat.

“Ceea ce am încercat să realizăm este remodelarea şi redefinirea echipamentelor electronice folosite în spitale", a declarat, pentru dailymail.co.uk, John A. Rogers de la Universitatea din Illinois, unul dintre inventatori.

În plus, alte utilizări pe care le poate avea tatuajul wireless sunt monitorizarea undelor cerebrale, mişcărilor musculare şi temperatura corpului.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/ltolmZTbYlg" frameborder="0" height="349" width="425"></iframe>