Artiștii români și tributul dat războiului mondial

Artiștii români și tributul dat războiului mondial. Anul 1944 a venit ca un blestem pentru artiștii români.  Unii au scăpat miraculos, alții au suferit pierderi ireparabile. Unii au murit ca victime inocente.

Momentul bombardamentelor americane asupra Capitalei din 4 aprilie 1944 avea să lase urme adânci în memoria artiștilor români.  Unii dintre ei erau sau vor deveni glorii ale scenei românești.

Artiștii și războiul: Puiu Călinescu și Gheorghe Dinică

Puiu Călinescu, fiul nelegitim al actorului craiovean Alexandru Tomescu a fost printre cei mai vârstnici actori ai cinematografiei românești.  Doar Radu Beligan, născut la 14 decembrie 1918, era mai vârstnic. Între artiștii români, Puiu Călinescu a avut gloria lui. Dar și momentele lui de cumpănă. Orfan de mamă, nerecunoscut de tată, crescut de bunica maternă și un unchi, tânărul Puiu a avut o relație oribilă cu școala, fiind repetent. S-a născut la 21 iunie 1920, în Grivița, București. Zona a fos bombarată de americani pe 4 aprilie 1944.

A făcut diverse meserii când, în 1940-1941, a fost concentrat. Urma să ajungă în abatorul uman de pe Frontul de Est. A dezertat și a jucat deghizat în trupele de amatori care distrau lumea în pauzele din timpul proiecțiilor cinematografice.  A fost condamnat la moarte pentru dezertare, abia în comunism aflând de pedeapsă care i-a fost anulată. A murit pe 16 mai 1997.

Gheorghe Dinică s-a născut de Crăciun, 25 decembrie 1933, în Giulești. A fost înregistrat pe 1 ianuarie 1934. În timpul bombardamentelor din 4 aprilie 1944, se adăpostise în pivnița casei părintești. Suflul unei bombe incendiare căzute peste casă l-a scos afară prin ferestruica demisolului. S-a trezit din șoc văzând dezastrul. Într-un pom din fața casei sale, rupt de schije, era înfipt corpul unui bărbat. Mult timp actorul declara că simțea mirosul greu de carne umană arsă. Actorul ne-a părăsit la 10 noiembrie 2009.

Artiștii români și bombaramentele: Zavaidoc își pierde sora și casa din București

Marin Teodorescu Zavaidoc (1896-1944) avea 48 de ani ân aprilie 1944. Fusese un adorat, un răsfățat al zeilor. Avusese milioane în conturi. Avusese trei mașini cu trei șoferi la dispoziție. Avea o casă frumoasă în spatele Căii Griviței, dincolo de Pasajul Basarab, pe Costache Marinescu Nr.4. Sora sa și copiii săi locuiau acolo.

Artiștii români, militarii, societatea, publicul îl adorau pe Zavaidoc care cântase pe front. Bombardamentele din 4 aprilie 1944 îi distrug casa și îi omoară sora. Trei copii rămân orfani.  Până în ianuarie 1944, trăiește prin adăposturi și cântă prin provincie, în special la Caracal, în Oltenia. Aproape orb și suferind de nefrită, Zavaidoc va muri la 13 ianuarie 1945 în spital. Șocul războiului, traiul de după bombardament l-au distrus fizic.

Moartea tragică a omului de radio Vasile Vasilache

Vasile Vasilache, alături de Nicolae Stroe au fondat la Radio România Ora Veselă. A fost prima emisiune radio de umor românească. Se născuse la Huși, pe 26 octombrie 1907. A prezentat și ralizat emisiunea încă din 1929. A murit în bombardamentul din 4 aprilie 1944. Fiul său, Vasile V.Vasilache a fost unul din marii compozitori ai secolului XX.

Sursa foto: Arhivă