Artăʹn Casă: artiștii își deschid casele pentru a educa manageri culturali

Artăʹn Casă: artiștii își deschid casele pentru a educa manageri culturali

Artiștii timișoreni „colonizați” în satele din zona Oraviței (Ciclova Montană-Ilidia-Socolari-Potoc) sunt inițiatorii unui proiect care-i va transforma în gazdele primei școli de vară de management cultural din vestul țării.

La începutul lunii august satele Ciclova Montană, Socolari, Ilidia și Potoc vor găzdui timp de opt zile  un număr de 10 seminare, patru ateliere, șapte discuții cu artiști, nouă spectacole și două excursii de documentare, susținute de un număr impresionant de artiști și teoreticieni ai culturii.

Concret, casele artiștilor din zonă vor fi scena întâlnirilor cu artiștii locali și lectori invitați, sau a spectacolelor de teatru, film și muzică, ce se vor desfășura în fiecare seară. ”Beneficiarii acestor manifestații sunt o grupă selecționată de 20 studenți, doritori să se specializeze în managementul cultural. În cadrul atelierelor de foto/video, creative writing, proiect cultural sau de creație plastică, cursanții se vor întâlni între alții cu Camelia Popescu, Adriana Cârcu, Mihaela Tilinca, Gheorghe Șfaițer, Iosif Tasi sau Vlad Corban, iar la seminariile despre carte, film, teatru, comunicare prin cultură, politici și strategii culturale, curatoriat, sau despre „mecanica” unui festival, vor avea ocazia să-i urmărească între alții pe Katia Pascariu, Carmen Lidia Vidu, Alexandru și Ada Solomon,  Ștefan Iordănescu, Florin Iepan, pe Sorina Jecza, Dana Sarmeș, Oana Romocea, Liviu Mihaiu, Vlad Tăușance și Gabriel Kelemen, sau pe Marius Giura. 

O parte din artiștii cu care studenții se vor întâlni în discuții directe (artist talk) sunt regizorii Carmen Lidia Vidu, Florin Iepan și Alexandru Solomon, scriitorii Adriana Cârcu, Goran Mrakić și Adrian Bodnaru, pictorul Gheorghe Fikl. O notă aparte o fac intermezzo-urile filozofice de la ora 13:00 în cadrul cărora Claudiu Mesaroș, Sergiu Spătan și Alex Condrache vor susține scurte prelegeri spre definirea unor concepte din filosofia culturii și a artei. În cadrul seminarului „Scurtă istorie a Banatului montan-Documentare”, desfășurat  la bordul trenului ce leagă Oravița de Anina, studenții vor întreprinde alături de Viorel Marineasa și de Daniel Vighi o călătorie în acea dimensiune atemporală, care face farmecul acestor locuri. În data de 9 august va fi vernisată expoziția sculptorilor Ștefan Keleman și Ștefan Bartha la Galeria din Socolari”, arată Dana Sarmeș, președinta Asociației Culturale Contrasens, cea care coordonează interesantul proiect.

Proiectul Artăʹn Casă include și mai multe seri deschise publicului larg, care vor fi destinate filmelor semnate de Carmen Lidia Vidu, Alexandru Solomon și de Florin Iepan, și teatrului, cu spectacole ale centrului de teatru educational Replika din București. Teatrul Național din Timișoara e prezent cu piesa „Dumnezeu este un mafiot” performată de actorul Doru Iosif, cel mai recent rezident al coloniei culturale Socolari. Seria de show-uri muzicale va debuta cu performanțele artiștilor Evelin Bercea și Marius Roman, Sebastian Hamburger, Dorothea Iordănescu și Sergiu Cătană, și vor continua cu concerte susținute de formația Survolaj și de cvartetul de jazz din Serbia, Eyot. Accesul la spectacole este liber în limita locurilor disponibile.

Artăʹn Casă – Școală de Vară este un proiect realizat cu sprijin financiar din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), Consiliului Județean Timiș, Primăria Timișoara și Primăria Orașului Oravița. Proiectul întrunește în parteneriat cultural Universitatea de Vest, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Teatrul Național Timișoara, împreună cu  partenerii privați Fundația Jazz Banat, Fundația Interart Tridade, Centrul de Teatru Educațional Replika, Asociația ArtCiclova, Asociația Ariergarda și Radio Guerilla.

Echipa de proiect formată din Adriana Carcu, Dorothea Iordănescu, Marina Bojin, Mihela Tilincă, Roxana Tonţa, Simona Biriescu, Călin Beloescu, Florin Arhire, Sergiu Spătan, Ștefan Iordănescu și Sorin Vlad Predescu, sub conducerea Danei Sarmeș, președinta Asociației Culturale Contrasens.

Ne puteți urmări și pe Google News