Focul de pe miristi s-a intors impotriva celor care l-au pus .
Trei batrani din judetul Mehedinti si-au pierdut viata la inceputul acestei saptamani, mistuiti in incendii. In trei sate izolate, ei au murit singuri, vecinii si rudele ajungand sa spuna ca au platit tribut focului, pe care nu l-au respectat cum se cuvine.
In comunicatele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Drobeta", al judetului Mehedinti, preluate si de unele televiziuni, cele trei victime au avut ceva in comun: varsta (toti erau septuagenari) si toti au murit ucisi de flacarile pe care ei le-ar fi pus, ca sa-si curete pamanturile de buruieni. In realitate, cel putin in unul din cazuri a fost vorba despre altceva.
Pe de alta parte, in cel putin un caz, victima a pierit pe terenul pe care l-a asteptat 15 ani. Pentru ca pamantul nu fusese lucrat, omul a incercat sa-l curete dandu-i foc. Asa fac toti consatenii lui.
Oamenii locului, care abia si-au primit titlurile de proprietate, au pus foc balariilor de pe campurile primite inapoi. Au actionat "batraneste": au dat foc ierbii uscate gandindu-se, ca pe vremuri, ca focul curata locul, cenusa ingrasa pamantul, iar la toamna ar avea o viitoare recolta bogata. Acum, pamantul e negru de cenusa.
A facut infarct in fata flacarilor
Satul Negrusa, comuna Ciresu, se afla la capatul unui drum pe care il poti strabate doar cu o masina de teren, puternica. Marin Vitan, in varsta de 73 de ani, din satul Negrusa, comuna Ciresu, a facut stop cardiac pe pasunea unde-si pastea animalele, proprietatea sa.
Era seara, in jur de ora 19.00, cand "serviciul voluntar pentru situatii de urgenta al comunei Ciresu a intervenit cu 15 cetateni pentru stingerea unui incendiu de vegetatie uscata ce se manifesta pe o suprafata de circa 10 ha, in apropierea satului", se precizeaza pe pagina de internet a pompierilor.
La lichidarea incendiului au mai participat primarul si secretatul comunei Ciresu, trei lucratori ai Ocolului Silvic si doi ai postului de politie local. Incendiul a fost localizat si lichidat dupa aproape doua ore. In urma lui, s-a gasit cadavrul septuagenarului.
"Era cardiac, toata lumea o stia. Pesemne ca s-a speriat si a facut stop la inima. Martorii incendiului spun ca el ar fi pus focul, ca sa curete pasunea de uscaciuni, dar, vazand ca se extinde, s-a speriat si a cazut, dupa care a fost luat de flacari. Asta zice gura lumii, nu putem fi siguri. Momentan nu se stie cu certitudine cine a dat foc", ne-a explicat primarul comunei Ciresu, Doru Tirlui.
"Chiar daca se stie ca cenusa de la o pasune arsa regenereaza solul si face ca noua iarba sa creasca mai manoasa, la noi in sat nu putem spune ca a existat o traditie in a da foc campului. Acesta e un caz izolat. Eu traiesc aici de cand m-am nascut si asa ceva nu s-a mai pomenit", mai adauga primarul.
Au ars 15 hectare de pasune, dintre care doar un hectar era al victimei. Vaduva acestuia, devastata ca isi petrece batranetile singura, era ieri la morga din Severin, asteptand sa-si poata lua acasa barbatul, in sicriu.
Fluturasi anti-incendiu
Imediat, autoritatile locale au chemat pompierii sa faca instructie cu toti oamenii satului. Ieri a fost facuta o simulare de incendiu cu cei 50 de elevi care merg la scoala generala din Ciresu. Apoi, pompierii au facut o instructie cu privire la stingerea focurilor libere de pe camp, cu pompierii voluntari din comuna. In plus, primarul Tirlui s-a angajat sa tipareasca fluturasi cu sfaturi anti-incendiu, pe care le va distribui la absolut toata suflarea satului.
Comuna Dubova
Din cauza cosului de fum
Satul Svenita, comuna Dubova, judetul Mehedinti. Undeva la marginea tarii, o femeie care avea 73 de ani a murit in propria-i casa transformata in rug. Nascuta oloaga de un picior, Tveta Iovanovici nu si-a gasit barbat, iar de cativa ani mai era vizitata, doar din cand in cand, de niste sateni inimosi.
Luni noaptea, cu o ora inainte de miezul noptii, pompierii au fost alertati de vecinii femeii. Au gasit o casa ca o faclie. Inauntru, trupul carbonizat al batranei, chircit dupa usa odaii.
"Pompierii au spus ca i-a luat foc casa din cauza cosului sobei. Fusese supraincalzit si din el iesisera in casa scantei care au aprins lucrurile - haine, mobila", povesteste Romanita Ilici, femeie de serviciu la primaria din Dubova.
Am gasit o casa facuta scrum. Au ars acoperisul si camera in care traia batrana. In raportul pompierilor din Dubova este precizata, sec, cauza incendiului: "Cos de fum neprotejat termic fata de materialele combustibile".
Pompierii n-au mai evaluat pagubele. Ei presupun ca femeia a murit asfixiata de fum, dupa care a ars. Corpul batranei, autopsiat, a fost adus acasa miercuri seara, pentru a fi inmormantat.
STATISTICA
Arde pamantul
Numarul incendiilor provocate de arderea vegetatiei uscate de pe terenurile agricole a crescut ingrijorator in acest an. Potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), s-au inregistrat 33 astfel de evenimente, fata de doar doua anul trecut.
Incendiile au dus la moartea a doua persoane care au incercat sa degajeze terenurile de resturile vegetale si la distrugerea unor importante suprafete de pasuni, plantatii de vie si pomi fructiferi, majoritatea in judetele Mehedinti, Gorj, Constanta si Vrancea.
FENOMEN
Efect de turma
Incendierea pamanturilor a devenit o adevarata moda in comuna mehedinteana Ilovat.
Totul a inceput in urma cu o saptamana, explica secretarul comunei, Ion Treistaru: "Oamenii sunt batrani si saraci. Cei mai multi acum isi primesc titlurile de proprietate, iar ca sa scape repede de buruieni si de iarba, le dau foc". Oficialul mehedintean crede ca e vorba despre un adevarat fenomen care se manifesta mai ales seara, cand bate vantul cald de la vest la est. "Din pacate, desi stiu ca pot fi amendati pentru arderea miristilor, tot dau foc. E un adevarat efect de turma. Daca a dat unul foc, se ia dupa el tot satul, fara sa se uite la riscuri. Necazul e ca sunt batrani cei care o fac si nu isi mai iau masurile de precautie: sa traga o brazda in pamant sau sa sape niste santuri, care sa opreasca extinderea focului", mai spune Treistaru.
El a mai declarat ca ultimul caz asemanator a avut loc in urma cu doi ani, cand o femeie a luat foc in timp ce incerca sa isi curete terenul de ferigi.
Comuna Ilovat
Pe deal, pamantul fumega. In aer miroase a ars
Petre Nedelcu din catunul Bocanesti, comuna Ilovat, avea 76 de ani. Marti, putin dupa-amiaza, omul a iesit sa-si curete pamantul, un teren de 2.500 de metri patrati pe care il redobandise abia in urma cu doi ani. Pana atunci, nu s-a simtit in putere sa lucreze pamantul. Dar marti a vrut sa il curete. A curata, pentru un om in varsta din Ilovat, inseamna a da foc la buruieni.
S-a speriat cand a vazut focul
Pe la ora 15,00 a pus primul foc. Vantul a inceput sa bata, uscat si cald, si a facut ca flacarile sa se extinda mult mai repede decat a fost in stare batranul sa intervina, sa sape halde in sol, ca sa-l opreasca. Petre Nedelcu s-a speriat tare cand a vazut ca focul o ia spre case. A cazut. Suferea cu inima si a facut infarct. Asa l-a prins focul.
Omul a ars aproape cu totul. "Cand l-au gasit oamenii, era negru de ars, paraia", povesteste stranepoata batranului, Georgiana, de 12 ani.
"Mi-a zis ca se duce sa desfaca pamantul"
Elena Neagu, o femeie din sat, povesteste: "Un baiat din vecini a vazut focul si a dat alarma. Nimeni nu si-a dat seama, la inceput, daca in valvataie e sau nu un om. Au vazut abia dupa ce au stins, cu maturi si lopeti, focul care cuprinsese o jumatate de hectar".
Varjaica Pantelie, un batran de 86 de ani, care traieste singur, a scos la pascut cinci curcani. De la fereastra lui se vede foarte bine locul tragediei. Acolo unde a fost gasit carbonizat vecinul sau se vad inca urmele hainelor acestuia si un rest de lumanare intr-o candela rosie, pe care rudele au aprins-o la capataiul mortului.
Vaduva lui Nedelcu, Maria, plange dupa cei 56 de ani de casnicie fericita pe care i-a avut alaturi de barbatul ei. Iar acum a ramas singura.
"Era batran si bolnav. Macar daca murea acasa, nu asa, omorat in foc. A plecat singur, parca l-a chemat moartea in ziua aia. Mi-a zis ca se duce sa desfaca pamantul, dar nu m-am gandit ca o sa vina acasa intre patru scanduri", spune Maria, vaduva de 71 de ani. Acum, mai spera doar sa-i poata face barbatului o inmormantare crestineasca.
Niciodata n-au fost accidente
In satul Ilovat au ars pana acum 70 de hectare de camp, miriste sau pasune, dupa cum ne-a declarat secretarul comunei, Ion Treistaru. Joi la pranz, alti oameni dadusera foc in sus, pe deal. In alta parte, pamantul fumega. In aer miroase a ars.
Potrivit oamenilor din sat, si pe timpul CAP-ului se practica incendierea miristilor, cu scop curativ pentru pamant. Atunci totul se facea controlat si niciodata n-au fost accidente, spun batranii satului.