"Arsenal" pentru dinti sanatosi

Nu doar dintii trebuie ingrijiti zilnic, ci si limba, cu ajutorul unor periute speciale antibacterii. In plus, stomatologii iti recomanda sa nu folosesti excesiv apa de gura.

Alege o periuta de dinti cu peri mai putini duri, foloseste zilnic ata dentara si nu uita nici de limba, care trebuie curatata cu periute speciale pentru a elimina bacteriile.

Pentru copii si varstnici, cele mai bune sunt periutele de dinti electrice, sustin medicii stomatologi. Poti folosi si apa de gura, dar nu mai mult de doua saptamani deoarece, in exces, aceasta modifica pH-ul din gura.

Periutele soft si medii protejeaza gingia

Cele mai recomandate periute de dinti sunt cele soft si medii deoarece nu afecteaza gingia. „Spre deosebire de periutele de dinti hard, cele soft si medii nu lezeaza gingia. Periuta de dinti se schimba o data la trei luni, pentru ca perii se tocesc si nu mai curata dintii la fel de bine”, explica Daniel Tataru, stomatolog la clinica Tara Dent din Bucuresti. Pentru copii alege periutele special facute pentru ei sau pe cele electrice.

„Periutele electrice sunt recomandate copiilor, batranilor si celor mai lenesi. Periajul facut cu acestea este identic  celui realizat cu periutele manuale efectuat corect, timp de trei minute”, afirma Bogdan Bader, chirurg principal buco-maxilo-facial la BB Clinic din Bucuresti. Periutele electrice se gasesc in farmacii si costa in jur de 100 de lei.

Cele mai bune sunt insa periutele cu ultrasunete, mult mai eficiente in distrugerea placii bacteriene, pe care le poate folosi oricine, dar care nu pot fi cumparate inca din Romania.

Si pasta de dinti trebuie aleasa cu atentie. „Cele mai bune pentru copii sunt pastele cu mai mult fluor. Acestea imbunatatesc calitatea smaltului si cresc rezistenta dintilor la bacterii”, mai spune Daniel Tataru. Daca micutul ia deja pastile de fluor, alege paste de dinti care sa nu contina aceasta substanta.

Periajul dentar trebuie sa dureze in jur de trei minute si ar trebui facut dupa anumite reguli. „Fa miscari rotative, pe exteriorul si interiorul dintilor, apasand mai mult spre partea cu care mesteci sau musti. Astfel, indepartezi bacteriile din zona gingiei, care pot da inflamatii, chiar parodontopatii, si pot duce la pierderea dintelui”, afirma Veronica Mocanu, stomatolog la clinica Smile Dent din Capitala.

Si limba trebuie curatata zilnic cu ajutorul unor periute care au peri speciali din cauciuc, pentru a indeparta bacteriile. Altfel, cariile dentare vor avea un mediu mult mai prielnic de dezvoltare.

Ata dentara trebuie folosita zilnic

Apa de gura reimprospateaza respiratia si previne sau trateaza bolile gingivale. „Apa de gura se foloseste mai mult ca tratament, dimineata si seara, si nu trebuie s-o utilizezi mai mult de doua saptamani deoarece schimba pH-ul dintilor si apare senzatia de uscaciune a gurii”, mai spune Veronica Mocanu.

Tot pentru igiena dintilor, medicii iti recomanda ata dentara. Aceasta se foloseste in fiecare zi, dupa periajul dentar si indeparteaza resturile alimentare dintre dinti care nu se pot elimina cu periuta. „Resturile alimentare pot provoca aparitia cariilor sau a gingivitelor. Ia in jur de 20-30  de centimetri de ata, infasoar-o intre degetele aratatoare si introdu-o intre dinti, cu miscari de sus in jos”, adauga stomatologul. Curatarea cu ata dentara nu trebuie sa lezeze gingia.