Republica Moldova. Întreprinderea de stat Aroma va fi lichidată. O decizie în acest sens se regăsește pe ordinea de zi a ședinței Guvernului de săptămâna viitoare.
Renumitul producător de divinuri Aroma a intrat în proces de insolvabilitate. Întreprinderea, care aparține statului, a acumulat prea multe datorii ca să mai poată fi salvată. Statul a luat decizia ca aceasta să fie absorbită de o societate cu același profil, dar cu situație financiară mai bună. Este vorba despre întreprinderea Barza Albă.
Aroma, o întreprindere emblematică, dar cu management defectuos
Pe agenda ședinței Guvernului Recean se regăsește hotărârea care prevedere procedura de absorbție. Respectiv, va fi preluată de Barza Albă și datoria de peste 35 de milioane de lei.
„ În anul 2013, S.A. Aroma a constatat o situație dificilă în urma management-ului defectuos, dar și a reducerii vânzărilor astfel încât, producătorul de divin a acumulat datorii de 240 milioane de lei. La data de 19.12.2023 datoria conform tabelului rectificat a tuturor creanțelor creditorilor este de 35 105 911,13 lei, activele fiind de circa 100 milioane lei.”, se subliniază în nota informativă a hotărârii.
Ce măsuri vor fi luate după absorbție
Agenția Proprietății Publice va asigura, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, transmiterea patrimoniului, dar și gestionarea problemelor legate de disponibilizarea personalului. Totodată, întreprinderea va fi scutită de plata dividendelor pentru o perioadă de 5 ani.
„Procedura respectivă va necesita costuri financiare suplimentare, inclusiv rata dobânzii pentru creditul bancar contractat pentru o perioadă de 10 ani. A fost solicitată scutirea S.A. Barza Albă de la plata dividendelor pentru o perioadă de 5 ani de gestiune (2023-2027)”, se concretizează în nota informativă.
În primă etapă, Barza Albă va fi scutită de la plata dividendelor în bugetul de stat pentru anul 2023, în mărime de 2 191 481, 25 lei. Societatea pe Acțiuni Barza Albă a primit statutul de obiect al patrimoniului cultural național al Republicii Moldova.
Compania a fost inclusă în lista bunurilor nepasibile privatizării, fiindu-i restituit dreptul exclusiv de utilizare a mărcii comerciale Barza Albă. Compania se laudă cu o istorie de circa 80 ani și un portofoliu reprezentativ de divinuri înnobilate la butoi de la 3 până la 50 ani. Exportă în SUA, România, Israel, China, țările Baltice, Cehia, Germania și întreg teritoriul CSI, Kazahstan, Kârgâzstan.